Gama soj korona virusa registriran i u Rusiji

Varijante delta i gama kategorizovane su kao sojevi ‘koji izazivaju zabrinutost’ jer se lakše šire i mogu smanjiti efikasnost antitijela.

Rusija je u srijedu zabilježila 23.704 novih slučajeva COVID-19, uključujući 3.254 slučajeva u Moskvi (EPA)

Novi soj korona virusa, poznatiji kao gama, koji je prvi put identifikovan u Brazilu, otkriven je kod malog broja slučajeva u Rusiji, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, citirajući sibirski Institut Vektor, koji je proizveo vakcinu EpiVacCorona.

“Delta soj je široko rasprostranjen na teritoriji Ruske Federacije, a otkriveni su izolovani slučajevi gama varijante”, prenio je Interfax saopćenje tog instituta.

Rečeno je i da su varijante delta i gama kategorizovane kao sojevi “koji izazivaju zabrinutost” jer se lakše šire i mogu smanjiti efikasnost antitijela, prenosi Tanjug.

Rusija je suočena sa velikim brojem slučajeva korona virusa, za šta su vlasti optužile delta soj i sporu vakcinaciju.

U Rusiji je u posljednja 24 sata registrovano 24.471 novih slučajeva COVID-19 i 796 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Rusija do novembra cilja na 80-postotni ‘imunitet stada’

Rusija planira postići 80-postotni imunitet krda od COVID-19 do novembra, izjavila je zamjenica premijera Tatjana Golikova, unatoč relativno sporoj stopi vakcinisanja.

Vlasti su u junu objavile da Rusija neće uspjeti vakcinisati 60 posto populacije do jeseni, kao što je bilo planirano, zbog slabog interesa za vakcinacijom, prenosi Anadolija.

Golikova je na sastanku vlade, kojim je predsjedao predsjednik Vladimir Putin, rekla da je 33,6 miliona Rusa, od ukupne populacije od 144 miliona, vakcinisano barem jednom dozom, dok su 22,6 miliona primila dvije doze, dodavši da su se stope vakcinisanja nedavno udvostručile.

Ovo je značajno niži postotak populacije nego u zapadnim zemljama.

“Moramo doseći ‘imunitet stada’ od barem 80 posto, a planiramo ispuniti taj zadatak procjepljivanjem barem prvom dozom do 1. novembra 2021. godine”, kazala je Golikova.

To znači da bi više od 115 miliona Rusa trebalo postići imunitet od virusa.

Zbog trećeg vala korona virusa, dnevni broj umrlih u Rusiji dosegnuo je rekordno visoke brojke proteklih sedmica, no potražnja za vakcinisanjem nepovjerljive populacije napokon se počela ubrzavati sa snažnim naporima vlasti da se potakne vakcinisanje.

Kremlj je prošle sedmice objavio da je prošlomjesečni manjak vakcina u Rusiji povezan s rastućom potražnjom za vakcinama i poteškoćama u skladištenju vakcina.

Izvor: Agencije