Opasnost od rata za budućnost interneta: Stroge mjere u Kini su potpuni haos

Stroge mjere u Kini su potpuni haos koji dolazi i nama, piše kolumnistica The New York Timesa Kara Swisher.

Utrka između Kine i Sjedinjenih Američkih Država na polju postavljanja digitalne infrastrukture je nadmetanje koje se već vodi oko 5G mobilne tehnologije (Getty)

“Stroge mjere u Kini su potpuni haos koji dolazi i nama”, tako je započela svoj članak u New York Timesu Kara Swisher, kolumnistica koja piše o tehnologiji i tehnološkim kompanijama još od ranih dana interneta.

Kara Swisher smatra da je Mark Zuckerberg, vlasnik tehnološkog giganta Facebooka, bio u pravu bar o jednoj temi. Prilikom intervjua koji je obavila s njim prije tri godine, dok je pokušavao izbjeći pitanja o sve većim problemima dezinformacija na Facebooku, preusmjerio je razgovor na rastuće opasnosti koje dolaze iz Kine u digitalnom okruženju.

Tvrdio je da tehnološke kompanije poput njegove trebaju biti velike, makar samo da se odbrane od izazova koji se očekuju od azijskog diva i njegovih sve moćnijih kompanija pod kontrolom vlade.

Kolumnistica je komentirala da, iako nije vjerovala Zuckerbergovoj argumentaciji, smatra da je bio u pravu, napominjući da se kineska vlada proteklih nekoliko sedmica okomila na Didi, vodeću lokalnu kompaniju za usluge prijevoza. Didi je imao spektakularan debi na Wall Streetu krajem juna, što je navelo vladine čelnike u Pekingu da joj zadaju udarac kako bi se što prije onemogućilo njeno brzo kretanje tako što je zaustavljena registracija novih korisnika, a Didi uklonjen iz prodavnice aplikacija.

Kao i u svemu što se događa u ”ovoj autoritarnoj zemlji”, razlog za poduzimanje ovakve mjere obavijen je dvosmislenim govorom o privatnosti, cyber-sigurnosti i osjetljivim informacijama o lokaciji, posebno što to dolazi iz mjesta koje se u biti transformiralo u ekonomiju nadzora.

Zloupotrebe tehnoloških divova

Sigurno bi se iste optužbe mogle izreći širom svijeta po pitanju toga da tehnološki divovi zloupotrebljavaju lične podatke, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ali dvostruke sile koje se ogledaju u preuzimanju potpune kontrole i dopuštanju inovacijama da se kreću slobodno sudaraju se sa sredstvima koja su mnogo više zabrinjavajuća i zlonamjernija u Kini, kazala je Swisher.

Autorica smatra da potezi vlade kineskog predsjednika Xi Jinpinga protiv kompanije Didi predstavljaju zastrašujuće djelovanje vlade, nakon čega je uslijedilo još poteza protiv mnogih drugih kineskih kompanija, a sve one su nedavno uvrstile svoje dionice na američke berze.

Jasno je da vlada Xi Jinpinga provodi stroge mjere protiv kineskih kompanija koje stavljaju svoje dionice na američke berze, čime se uklanja jedan od mehanizama kontrole, dodala je.

Smatra da je ono što Kina čini svojevrsna agresija na Sjedinjene Američke Države i da to znači nastavak razgranavanja interneta, što nije dobro za bilo kakav put naprijed kada je riječ o inovacijama, jer države stvaraju digitalnu verziju koja njima odgovara. To je udarac i na ideju slobodnog i otvorenog globalnog interneta i dovest će do daljih problematičnih ustupaka velikih tehnoloških kompanija u SAD-u, poput Applea.

Utrka između Kine i SAD-a

To također znači utrku između Kine i Sjedinjenih Američkih Država na polju postavljanja digitalne infrastrukture, što je nadmetanje koje se već vodi oko 5G mobilne tehnologije.

Autorica smatra da Sjedinjene Američke Države nemaju baš mnogo mogućnosti po tom pitanju, izuzev da ograniče poslovanje s kineskim kompanijama, zadrže američke podatke izvan kineskih servera i poduzmu druge mjere odmazde.

Na kraju članaka zaključuje da se događa potpuni haos koji se ne razlikuje mnogo od onoga s čime će se Zuckerberg nastaviti suočavati u zemlji s pojačanim regulatornim nadzorom. Zasigurno postoji još mnogo važnih diskutabilnih pitanja na koja treba odgovoriti, a na koja je predsjednik Biden ukazao prošle sedmice kada je optužio društvene mreže da “ubijaju ljude” pružanjem dezinformacija o vakcinama. No Zuckerberg je bio u pravu u to vrijeme da bismo možda mogli početi provoditi više vremena razmišljajući o Kini.

Izvor: Agencije