Saudijske vojnikinje tokom hadža nadziru sveta mjesta islama

Od aprila deseci saudijskih vojnikinja dio su sigurnosne službe zadužene za nadzor hodočasnika koji pohode Meku i Medinu.

Saudijska vojnikinja raspoređena u jedinicu za nadzor Velike džamije u Meki (Reuters)

Nadahnuta karijerom preminulog oca, Mona je odlučila pridružiti se vojsci i u sistemu je prve skupine saudijskih vojnikinja zaduženih za održavanje reda oko svetih mjesta islama tokom ovogodišnjeg hadža.

Od aprila deseci saudijskih vojnikinja dio su sigurnosne službe zadužene za nadzor hodočasnika koji pohode sveta mjesta Meku i Medinu.

U vojnoj uniformi i s crnom beretkom koju nosi preko vela kojim pokriva kosu, Mona je raspoređena u jedinicu za nadzor Velike džamije u Meki.

Reformu prati i gušenje pobune

“Krenula sam koracima oca, kako bih završila njegovo putovanje, stojeći ovdje u Velikoj džamiji u Meki, najsvetijem mjestu islama. Služiti vjernicima je vrlo plemenit i častan zadatak”, rekla je Mona, koja je odbila navesti svoje prezime.

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nastoji provesti društvene i ekonomske promjene i, u sklopu plana za modernizaciju konzervativnog kraljevstva, želi privući strana ulaganja kako bi diverzificirao privredu utemeljenu na nafti.

MBS je, u provedbi plana nazvanog “Vizija 2030”, ukinuo ženama zabranu za upravljanje motornim vozilima, zabranu putovanja bez dozvole muških članova porodice i omogućio im više prava u porodičnim pitanjima.

Međutim, reformu prati i gušenje pobune, ponajprije ušutkavanje boraca za ženska prava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Veliki uspjeh i najveći ponos’

Zbog pandemije COVID-19, Saudijska Arabija ograničila je hadž, pa u njemu mogu sudjelovati samo saudijski državljani i vjernici koji imaju prebivalište u toj zemlji, čime su milioni muslimana iz svijeta spriječeni obaviti obavezu koja se smatra jednim od pet stupova islama.

Samar, druga vojnikinja raspoređena u Meki, i to u blizini Kabe, objasnila je da je nju porodica ohrabrila da stupi u vojsku, što je i učinila nakon završenog studija psihologije.

“Za nas je to veliki uspjeh i najveći ponos je biti djelićem u službi vjere, zemlje i Boga samilosnog”, rekla je ona.

Izvor: Agencije