Pelosi odbila dva republikanca za komisiju, odustali svi

Lider republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa McCarthy rekao je kako ‘republikanci neće biti učesnici ovog lažnog procesa’.

Nancy Pelosi je odbacila preporuku da Jim Jordan i Jim Banks rade u komisiji koja treba istražiti pristalice Donalda Trumpa koje su upale u Kongres (EPA)
Nancy Pelosi je odbacila preporuku da Jim Jordan i Jim Banks rade u komisiji koja treba istražiti pristalice Donalda Trumpa koje su upale u Kongres (EPA)

Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy povukao je svih pet kandidata za specijalnu komisiju koja istražuje napad na Capitol 6. januara.

To je uradio nakon što je predsjedavajuća Donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi odbila prihvatiti kandidaturu dvojice od njih, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Pelosi je odbacila preporuku da kongresmeni Jim Jordan i Jim Banks, obojica energične pristalice bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rade u komisiji koja treba istražiti Trumpove pristalice koje su upale u Kongres, u namjeri da spriječe potvrdu izborne pobjede predsednika Joea Bidena.

“Imajući u vidu integritet istrage, insisitranje na istini i zabrinutost zbog izjava i nekih poteza ovih članova Zastupničkog doma, moram odbaciti prijedlog da kongresmeni Banks i Jordan budu članovi komisije“, saopćila je Pelosi.

Navela je da je “priroda događaja 6. januara, koji su bez presedana, zahtijevala i ovu odluku bez presedana“.

Četiri žrtve januarskih nereda

McCarthy je rekao kako “republikanci neće biti učesnici ovog lažnog procesa“ i da će, umjesto toga, voditi „”opstvenu istragu o činjenicama“.

Pelosi je formirala 13-članu komisiju nakon što su republikanci u Zastupničkom domu odbacili raniji pokušaj da se uspostavi dvostranačka komisija koja će istražiti nasilje na Capitolu.

Prethodno je imenovala jednu republikanku, Liz Cheney, kao članicu komisije i rekla da će prihvatiti trojicu McCarthyjevih kandidata – Rodneyja Davisa, Kelly Armstrong i Troya Nehlsa, poslije čega ga je zamolila da izabere novu dvojicu članova komisije.

U neredima na Capitolu 6. januara poginulo je četvero ljudi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO