Johnson apelira na EU da ozbiljno razmotri prijedloge izmjene sporazuma o Brexitu

London je zatražio od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

Boris Johnson apelirao je u četvrtak na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da ozbiljno razmotri britanske prijedloge promjena sporazuma o Brexitu (Getty)

Britanski premijer Boris Johnson apelirao je u četvrtak na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da ozbiljno razmotri britanske prijedloge promjena sporazuma o Brexitu, koji se tiču protokola o Sjevernoj Irskoj, prenosi Hina.

“Premijer je objasnio da je način na koji protokol trenutno funkcionira neodrživ. Rekao je da ne može doći do rješenja putem postojećih mehanizama protokola i da bismo zato iznijeli prijedloge značajnih promjena protokola”, rekao je Johnsonov glasnogovornik novinarima, referirajući se na telefonski poziv dvoje čelnika ranije tokom dana.

“Apelirao je na EU da ozbiljno razmotri prijedloge i surađuje s Ujedinjenim Kraljevstvom na njima. Postoji ogromna prilika da se pronađu razumna, praktična rješenja za poteškoće s kojima se suočavaju ljudi i tvrtke u Sjevernoj Irskoj te da se poboljša odnos Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije”, dodao je.

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog evropskog tržišta za robu

EU je odmah odbacila takav zahtjev, poručivši da Velika Britanija treba poštivati međunarodne obveze. Bruxelles je ukazao na činjenicu da je o tom protokolu pregovarao britanski premijer Boris Johnson.

Protokol je bio ključni dio nagodbe o Brexitu, koju je podržao Johnson.

Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog evropskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Tvrtke u Sjevernoj Irskoj kažu da to šteti trgovini, a sjevernoirski unionisti prosvjedovali su zbog slabljenja veza s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Agencije