Hakeri traže 50 miliona dolara od Aramca za procurjele podatke

Saudijski energetski div nije saopćio o kojoj firmi je riječ niti da li je izvršilac radova hakiran ili su podaci procurjeli na neki drugi način.

Aramco je 'nedavno saznao za indirektno otkrivanje ograničene količine kompanijskih podataka' (EPA)

Najvrijedniji svjetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je da su podaci kompanije procurili od jednog od njegovih izvođača radova.

Britanski javni servis BBC dodaje da se datoteka koja je procurila sada navodno koristi kao sredstvo za iznudu 50 miliona dolara od kompanije iz Saudijske Arabije, prenosi Tanjug.

Aramco je, u email odgovoru na upit BBC-a, naveo da je “nedavno saznao za indirektno otkrivanje ograničene količine kompanijskih podataka kojima su raspolagali nezavisni izvođači radova“.

Saudijski energetski div nije saopćio o kojoj firmi je riječ niti da li je izvršilac radova hakiran ili su podaci procurjeli na neki drugi način.

“Do curenja podataka nije došlo probijanjem našeg sistema, događaj nema utjecaja na naše poslovanje, a kompanija i dalje održava snažnu cyber sigurnost“, dodali su iz Aramca.

Bez komentara na iznudu

Iznuđivači su došli u posjed jednog terabajta (1.000 gigabajta) Aramcovih podataka, objavio je ranije AP, pozivajući se na web stranicu na darknetu (dio šifrirane mreže na internetu koji je dostupan samo putem specijaliziranih alata koji omogućavaju anonimnost).

Prema izvještaju AP-a, na toj web stranici je Aramcu ponuđeno brisanje podataka u zamjenu za 50 miliona dolara u crypto valuti, a za sada nije poznato ko stoji iza zahtijevane otkupnine.

Iz Aramca nisu odgovorili na zahtjev BBC-a za komentarom povodom vijesti AP-a da je kompanija na meti pokušaja iznude od 50 miliona dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO