Turska najavila otvaranje kiparskog grada Varosha

Potez je izazvao žestoke kritike grčkih Kiprana i međunarodnih lidera, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Varosha je napuštena od rata 1974. godine, koji je podijelio otok (AFP)

Vlasti samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar su objavile djelimično otvaranje napuštenog grada za moguće novo naseljavanje, što je izazvalo žestoke kritike grčkih Kiprana i međunarodnih lidera, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Varosha, jeziva grupa ruševnih hotela i zgrada, napuštena je od rata 1974. godine, koji je podijelio otok, a riječ je o vojnoj zoni, u koju nikome nije dozvoljen pristup.

Vlasti Sjevernog Kipra su otvorile mali dio za posjete novembra 2020. godine, a u utorak objavile kako će dio grada biti uređen za civilnu upotrebu, uz mehanizam kojim ljudi mogu vratiti svoju imovinu.

Erdogan: Nemamo još 50 godina…

“Nova era će početi u Marasu i to će biti od koristi svima“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u utorak posjetio Sjeverni Kipar i koji je koristio tursko ime za Varoshu.

“Nemamo još 50 godina za traćenje, nema napretka kroz pregovore bez da se prihvati kako postoje dva naroda i dvije države s jednakim statusima.“

Lideri kiparskih Grka se plaše da promjena namjene područja pokazuje jasnu namjeru Turske da to iskoristi, a predsjednik Republika Kipar Nicos Anastasiades je potez opisao kao “neprihvatljiv“.

“On mijenja ili je pokušaj promjene statusa quo“, istakao je.

Grčko Ministarstvo vanjskih poslova je osudilo najavu Sjevernog Kipra, dok je američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju naveo kako je ova odluka “u jasnom neskladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, kojima se “eksplicitno traži da Varosha bude pod administracijom UN-a“.

‘Sporazum dvije suverene države’

“Sjedinjene Američke Države vide poteze kiparskih Turaka u Varoshi, zajedno s podrškom Turske, kao provokativne, neprihvatljive i nekompatibilne s njihovim ranijim stavovima da se uključe u pregovore o naselju. Pozivamo kiparske Turke i Tursku da promijene posljednju odluku, kao i sve poteze napravljene od oktobra 2020. godine“, navodi se u Blinkenovom saopćenju.

Pregovori na Kipru su neuspješni, novi lideri kiparskih Turaka navode kako je jedina opcija mirovni sporazum dvije suverene države, ali vlasti Republike Kipar, koju podržava Evropska unija, odbijaju dvodržavno rješenje.

Izvor: Agencije