Trumpov saradnik optužen za tajnu saradnju s Emiratima

Tom Barrack je optužen na sudu u New Yorku po sedam tačaka nezakonitog zastupanja interesa Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tomu Barracku se na teret stavlja i da je lagao agente FBI-a tokom saslušanja o svojim vezama za UAE (AP)

Tom Barrack, milijarder i prijatelj Donalda Trumpa, koji je bio na čelu inauguracionog fonda bivšeg američkog predsjednika, uhapšen je pod optužbama među kojima su nezakonito međunarodno lobiranje i opstrukcija pravde, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Dodaje se kako je Barrack (74) optužen na federalnom sudu u New Yorku po sedam tačaka nezakonitog zastupanja interesa Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters..

“Optuženi su višestruko imali koristi od prijateljskih veza Barracka i njegovog pristupa kandidatu koji je kasnije postao predsjednik, kao i pristupu visokorangiranoj kampanji i zvaničnicima administracije te američkim medijima kako bi provodili ciljeve politike strane vlade bez objave svoje prave namjere“, naveo je Mark Lesko, vršitelj dužnosti pomoćnika američkog državnog tužitelja za nacionalnu sigurnost.

Lagao agente Federalnog istražnog biroa

Barracku se na teret stavlja i da je lagao agente Federalnog istražnog biroa (FBI) tokom saslušanja o svojim vezama za UAE.

Barrack, dugogodišnji Trumpov saveznik i osnivač kompanije Colony Capital, izjasniti će se da nije kriv, kazao je njegov glasnogovornik za AP.

Prenosi se kako će optuženi biti i Matthew Grimes (27), uposlenik Barrackove kompanije za investicije, te državljanin UAE-a Rashid al-Malik (43), koji je jednom sarađivao s Barrackom, a koga SAD sada tereti da je tajno radio za emiratske vlasti.

Izvor: Agencije