Savez SAD-a, Japana i Južne Koreje ostaje čvrst

Zvaničnici tri uzemlje su potvrdili važnost poštovanja međunarodnog prava, uključujući održavanje slobode plovidbe i leta Južnokineskim morem.

SAD i Japan izrazili su zabrinutost zbog pritiska Kine na sporne oblasti u Južnom kineskom moru i otocima Senkaku (AP)

Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja potvrdile su posvećenost u zajedničkom radu na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Zvaničnici su potvrdili važnost poštovanja međunarodnog prava, uključujući održavanje slobode plovidbe i leta Južnokineskim morem i usprotivili se svim inozemnim pokušajima promjene statusa u Istočnokineskom moru i Tajvanskom tesnacu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman razgovarala je s potpredsjednikom japanskog Ministarstva vanjskih poslova Takeom Morijem i južnokorejskim premijerom Choijem Jong-kunim u Tokiju, gdje je rekla da njihov savez ostaje “oslonac mira, sigurnosti i prosperiteta”.

“Kada zemlje preduzmu radnje koje su u suprotnosti s interesima SAD-a ili koje prijete našim partnerima i saveznicima, nećemo dozvoliti da ti izazovi ostanu bez odgovora”, rekla je Sherman.

Zabrinutost Japana i SAD-a

SAD i Japan izrazili su zabrinutost zbog pritiska Kine na sporne oblasti u Južnom kineskom moru i otocima Senkaku, koje nazivaju Diaoyu, koji su trenutno pod kontrolom Japana.

“Važno je da se međunarodna zajednica ujedini i digne glas protiv kineskih pokušaja da se nasilno promijeni status quo i nadam se saradnji između tri zemlje”, kazao je Mori.

Južnokorejski premijer držao se podalje od pitanja u vezi s Kinom i naglasio je važnost održavanja dijaloga sa Sjevernom Korejom.

Pogoršanje odnosa između Washingtona i Pekinga izazvalo je zabrinutost u Seulu da će odnos postati stegnut između svog glavnog sigurnog saveznika i najvećeg trgovinskog partnera.

Choi je više puta pozdravio značaj održavanja trilateralnih razgovora i rekao da se nada da će se oni redovno održavati zbog “bliske komunikacije” između tri zemlje.

Japan i Južna Koreja pokušavaju poboljšati veze od kako je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, pozivajući na jaču trosmjernu saradnju u susret sjevernokorejkim nuklearnim prijetnjama i izazovima koje predstavlja Kina.

Pokušaj poboljšanja odnosa

Mori i Choi ostali su razdvojeni po pitanjima koja datiraju još iz japanske kolonizacije Korejskog poluotoka i zločina počinjenih prije i tokom Drugog svjetskog rata i složili su se samo da nastave razgovore.

Mori je pozvao Južnu Koreju da odgovorno riješi pitanja koja se odnose na nadoknadu štete korejskim radnicima iz rata i seksualno zlostavljanim ženama od japanskih vojnika, kako bi se uspostavili “zdravi odnosi” između dvije zemlje.

Choi je ponovio stav svoje zemlje da ta pitanja neće biti riješena ukoliko Japan ne promijeni svoj stav.

Ranije ove sedmice je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ukinuo plan posjete Tokiju za otvaranje Olimpijskih igara u petak, kao i sastanak s japanskim premijerom Yoshihide Sugom.

Izvor: Agencije