SAD razmatra načine za pomoć Kubancima

Bijela kuća je saopćila da se nekoliko zvaničnika sastalo s grupom kubansko-američkih lidera, ‘kako bi saslušali njihove političke preporuke i zabrinutost’.

U saopštenju Bijele kuće naglašava se da je rješavanje trenutne situacije na Kubi "glavni prioritet" (Arhiva)
U saopštenju Bijele kuće naglašava se da je rješavanje trenutne situacije na Kubi "glavni prioritet" (Arhiva)

SAD ispituje potencijalne načine za pomoć narodu Kube, nakon antivladinih protesta ovog mjeseca, koji su bili najveći u toj otočkoj državi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Visoki zvaničnici administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji su razgovarali s izvještačima novinskih agencija pod uslovom anonimnosti, rekli su da koraci koji se razmatraju uključuju promjene u doznakama kako bi se omogućilo ljudima u SAD da šalju novac svojim porodicama na Kubi, a da im kubanska vlada ne uzme dio, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Olakšati pristup internetu

Ostale potencijalne akcije uključuju načine za olakšavanje pristupa internetu, rad s međunarodnim organizacijama u pružanju više humanitarne pomoći i povećanje osoblja američke ambasade u Havani.

Bijela kuća je saopćila da se nekoliko zvaničnika sastalo s grupom kubansko-američkih lidera, “kako bi saslušali njihove političke preporuke i zabrinutost”.

U saopćenju se naglašava da je rješavanje trenutne situacije na Kubi “glavni prioritet”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO