Načelni dogovor SAD-a i Njemačke o Sjevernom toku 2

Washington će dozvoliti završetak projekta plinovoda bez novih sankcija Berlinu i Moskvi, a uz ustupke Ukrajini i Poljskoj.

Sjeverni tok 2 je bio glavna tema nedavnog sastanka Joea Bidena i Angele Merkel (EPA)
Sjeverni tok 2 je bio glavna tema nedavnog sastanka Joea Bidena i Angele Merkel (EPA)

Washington i Berlin su postigli načelni sporazum oko plinovoda Sjeverni tok 2, prema kojem će Sjedinjene Američke Države dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Njemačkoj i Rusiji.

Prema riječima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih s nacrtom sporazuma, SAD i Njemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj, koje se oštro protive plinovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili s tim, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Inicijativa tri mora

Prema američko-njemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za plin koje će izgubiti zbog novog plinovoda do 2024. godine te obećanje Berlina i Washingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila plin kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kada je riječ o ustupcima Poljskoj, Njemačka bi pristala da bude dio “Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske sigurnosti država koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

State Department je ranije saopćio kako će visoko pozicionirani američki diplomata posjetiti ove sedmice i Poljsku i Ukrajinu, dijelom i zbog razgovora plinovodu Sjeverni tok 2, za koje se očekuje da budu napeti.

Sjedinjene Američke Države su se dugo protivile tom projektu, zahvaljujući kojem će ruski prirodni plin stizati do Njemačke, i pokušavale spriječiti njegovu realizaciju.

Izgradnja pri kraju

Washington je tvrdio da će plinovod ugroziti energetsku sigurnost Evrope, jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog plina i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja plinovoda je sada blizu kraja, a SAD je odlučan ojačati i obnoviti veze s Njemačkom, narušene za vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Sjeverni tok 2 je ove godine izvjesno vrijeme bio predmet intenzivne debate američkih i njemačkih zvaničnika te glavna tema prošlosedmičnog sastanka predsjednika SAD-a Joea Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO