Evropska komisija zabrinuta stanjem vladavine prava u Sloveniji

Izvršno tijelo EU-a kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža.

Opozicioni socijaldemokrati saopćili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada na što su već dugo  upozoraval (EPA)

Evropska komisija je izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsjeda Evropskom unijom, a domaća opozicija tvrdi da se stanje na tom području pod vladom premijera Janeza Janše pogoršalo.

U izvještaju o vladavini prava u EU ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužitelja u novoosnovano Evropsko javno tužiteljstvo, miješanje u rad nezavisnih medija i prestanak finansiranja, prenosi Hina, pozivajući se na STA.

Izvršno tijelo EU-a kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podsjeća da je na sve slabiji finansijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarodnih udruženja.

Potpredsjednica EK-a Vera Jourova, zadužena  za evropske vrijednosti i transparentnost, kazala je kako EK očekuje da Vlada u Ljubljani osigura stabilno finansiranje STA i da novinari  nesmetano rade.

Situacija se pogoršava

Evropski komesar za krizne situacije i civilnu zaštitu, Slovenac Janez Lenarčić, rekao je da Vlada ne bi smjela uvjetovati finansiranje STA svojim utjecajem na uređivačku politiku.

Opozicioni socijaldemokrati saopćili su da je izvještaj potvrdio kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina Vlada, na što su već dugo  upozoravali.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će izvještaj dobro proučiti i da će Slovenija, kao predsjedavajuća Vijeća EU-a, aktivno sudjelovati u daljnjoj raspravi o onome što se u njemu iznosi.

Izvor: Agencije