Brisel traži od Poljske da poštuje odluke Suda EU-a

Sud Evropske unije je 14. jula naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća, nove institucije osnovane u okviru reforme pravosuđa.

Odluku poljskog Ustavnog suda da ne poštuje odluku Suda Evropske unije mnogi označavaju kao prvi korak prema mogućnosti izlaska Poljske iz Unije (Reuters)

Evropska komisija je zatražila od Poljske da postupi po odluci Suda Evropske unije i suspendira aktivnosti Disciplinskog vijeća do 16. augusta, u suprotnom joj prijete finansijske sankcije.

“Pravo EU-a nadređeno je nacionalnom pravu. Sve odluke Suda EU-a su obavezujuće i o tome nema kompromisa”, izjavila je popredsjednica EK-a Vera Jourova.

“Zatražit ćemo finansijske sankcije ako se situacija ne sredi do 16. augusta”, dodala je Jourova.

Sud EU-a je 14. jula naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća, nove institucije osnovane u okviru reforme pravosuđa.

‘Mjera Suda EU-a nije u skladu s Ustavom’

Sud EU-a je utvrdio da nepristranost i nezavisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od direktnog ili indirektnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti.

S tom se odlukom ne slaže poljski Ustavni sud, koji je ocijenio da privremena mjera koju je izdao  Sud EU-a nije u skladu s poljskim Ustavom.

Odluku poljskog Ustavnog suda da ne poštuje odluku Suda EU-a mnogi označavaju kao prvi korak prema mogućnosti izlaska Poljske iz EU-a.

Izvor: Agencije