Brisbane izabran za domaćina Olimpijskih igara 2032.

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne olimpijske igre održane u tri različita grada.

Brisbane će postati treći australski grad koji će ugostiti najmasovniji i najveći sportski događaj (EPA)
Brisbane će postati treći australski grad koji će ugostiti najmasovniji i najveći sportski događaj (EPA)

Australski grad Brisbane izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2032. godine glasovima članova Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na 138. zasjedanju održanom u srijedu u Tokiju.

Brisbane će tako postati treći australski grad koji će ugostiti najmasovniji i najveći sportski događaj, prenosi Hina.

Prvi put su Olimpijske igre na najmanjem kontinentu održane 1956. godine, kada je domaćin bio Melbourne, a drugi put su Igre u Australiji održane 2000. godine u Sydeyju.

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne olimpijske igre održane u tri različita grada.

Bez direktnog protukandidata

U SAD-u su domaćini bili St. Louis (1904. godine), Los Angeles (1932. i 1984. godine) i Atlanta (1996. godine).

Los Angeles će ponovo biti domaćin Olimpijskih igara 2028. godine.

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina Olimpijskih igara, kojim je ovaj proces učinjen značajno jeftinijim i jednostavnijim, Brisbane je u februaru izabran za poželjnog domaćina, a prošlog mjeseca je to potvrdio i Izvršni odbor MOK-a.

Članovima MOK-a je samo ostalo da svojim glasom potvrde domaćinstvo.

Brisbane tako nije imao direktnog protukandidata, već je pobijedio u konkurenciji gradova i zemalja koji su javno iskazali zanimanje za domaćinstvo OI, a to su bili Indonezija, Budimpešta, Kina, Doha te njemačko Ruhrsko područje.

Bogata sportska infrastruktura

No, niko nije morao prolaziti skup proces prezentacije svoje kandidature, jer je, nakon inicijalnih razgovora sa svim zainteresiranima, Brisbane proglašen poželjnim domaćinom.

Glavni grad australske savezne države Queensland pridobio je naklonost članova MOK-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu i mnogo izgrađenih objekata koji će biti korišteni za olimpijska takmičenja.

Tu su i finansijske garancije da će organizacija Igara biti podržana od svih državnih nivoa te privatnog sektora.

Nije zanemarivo ni to što je Brisbane već bio domaćin brojnih velikih sportskih takmičenja, uključujući Igre Commonwealtha 2018. godine, a sportašima bi naruku trebali ići i povoljni klimatski uvjeti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO