Bezos nakon leta u svemir ‘zapanjen ljepotom i krhkošću’ Zemlje

Jeff Bezos i troje članova posade sletjeli su na Zemlju nakon leta u svemir koji je trajao 11 minuta.

Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je “zapanjila ljepota i krhkost” Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda njegove kompanije Blue Origin, prenosi Hina.

“Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem”, izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometra visine.

Zemlja je “sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu”, rekao je Jeff Bezos. “Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka”.

Jeff Bezos i troje članova posade sletjeli su na Zemlju nakon leta koji je trajao 11 minuta, a letjelicu i članove posade vinuo je u svemir.

Svi članovi posade su nekoliko minuta nakon polijetanja ušli u bestežinsko stanje, a odmah zatim krenuli nazad.

Poletio u svemir

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, vinuo se u svemir raketom New Shepard svoje kompanije Blue Origin, kao dio posade u sklopu historijskog suborbitalnog leta koji je prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir.

Američki milijarder poletio je iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putovanje do ruba svemira trajat će 11 minuta. Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica, prenosi Hina.

Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos će letjeti dalje. Bezos će se vinuti 100 kilometara od površine zemlje, dok je Virgin Galactic išao do 86 kilometara.

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Wlly Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima putuje i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje kompanije Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, finanijer koji upravlja s Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.

“Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan za svoje mjesto”, rekao je Bezos u ponedjeljak u intervjuu za Fox Business Network.

“Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerovatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro zbog toga”, dodao je.

Funk je bila dio skupine žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.

Daemen će od februara biti student fizike i menadžmenta inovacija na Univerzitetu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

Ako ne bude tehničkih ili vremenskih poteškoća New Shepard će se lansirati oko osam sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoevropskom), a iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa, blizu gradića Van Horna.

Minute bestežinskog stanja

New Shepard je 18, 3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računar i neće biti astronauta Blue Origina.

Bransona je pak na putovanju pratio par pilota, jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije – međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letjelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Tokom putovanja posada će nekoliko minuta osjetiti bestežinsko stanje te će moći vidjeti zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korištene u svemirskom prometu.

Posada slijeće na Zemlju padobranima brzinom od 1, 6 kilometara na sat u teksaškoj pustinji.

Putovanje u utorak važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, doseći tri milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u septembru – višednevnu orbitalnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.

Izvor: Al Jazeera i agencije