Video: Uragan Elsa prijeti Karibima

Tropska oluja ojačala je u petak ujutro i prerasla u uragan koji prijeti karipskom otočju.

Tropska oluja Elsa ojačala je u petak ujutro i prerasla u uragan koji prijeti karipskom otočju, saopćio je američki Centar za praćenje uragana (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Izvor: @chadrobinson321 via Storyful

“Vremenske prilike tipične za uragan mogu se primijetiti na Barbadosu”, navodi NHC u izvještaju objavljenom u 8:30 sati (14:30 sati po srednjoevropskom vremenu), javljajući o naletima vjetra brzine gotovo 140 kilometara na sat na tom otoku na istoku Karipskog mora, prenosi Hina.

Meteorološki uvjeti tipični za tropsku oluju mogu u petak prije podne zahvatiti dio Malih Antila, prije svega Guadalupe i Martinique, ali NHC je izdao upozorenje za dio Haitija i Dominikanske Republike, kamo Elsa treba stići u subotu.

[Ben Davies via Storyful]

Oslabljena Elsa bi u utorak mogla zahvatiti Floridu, ali malo je vjerovatno da će znatnije otežati potragu koja traje na mjestu urušavanja zgrade u Surfsideu, sjeverno od Miamija.

No, neizvjesnost u vezi s vremenskim prilikama iduće sedmice “veća je nego inače zbog moguće interakcije Else s Velikim Antilima tokom vikenda”, prije svega na Kubi, Jamajci i Portoriku, ističe NHC.

Izvor: Agencije

Povezane

Uragan Iota je oslabio i prešao u tropsku oluju kako se premješta preko Centralne Amerike. Oluja 4. kategorije pogodila je Nikaragvu, a zbog snažnih olujnih udara vjetra i ogromni talasa desetine hiljada stanovnika u obalnim područjima su morale napustiti svoje domova.

Mnoga područja u Hondurasu i dalje su pod vodom, a hiljade porodica su ostale bez krova nad glavom. Prošlo je više od mjesec dana otkako su uragani Eta i Ajota pogodili Centralnu Ameriku, u svega dvije sedmice između dva udara. Vlasti navode kako se Honduras suočava sa najvećom katastrofom u historiji te zemlje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO