Uveden moratorij na izvršenje smrtne kazne u SAD-u

Prošle godine je u SAD-u nastavljeno izvršavanje smrtne kazne, nakon što je ta praksa bila prekinuta 17 godina.

U posljednjim mjesecima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, Biro za zatvore izvršio je 13 egzekucija (EPA)

Američki državni tužilac  Merrick Garland uveo je moratorij na izvršenje smrtne kazne na saveznom nivou, u vrijeme kada Minstarstvo pravde preispituje politike i procedure za izvršenje ove kazne, saopštilo je to ministarstvo.

Garland je rekao da Ministarstvo pravde mora osigurati da svi u saveznom krivičnopravnom sistemu, ne samo uživaju prava zagarantovana Ustavom i zakonima SAD-a, već da se prema njima postupa na pošten i human način.

“Ta obveza ima posebnu snagu u slučajevima smrtne kazne”, rekao je Garland, a obajvio je Reuters a prenosi Tanjug.

Trumpova administracija

Garlanov prethodnik, William Barr, prošle godine je nastavio sa sprovođenjem smrtne kazne, nakon što je ta praksa bila prekinuta na 17 godina.

U posljednjim mjesecima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, Biro za zatvore izvršio je 13 egzekucija, dok je pandemija korona virusa vladala u saveznom zatvorskom sistemu, što je dovelo do toga da od virusa obole pojedini zatvorenici osuđeni na smrtnu kaznu i neki od njihovih avokata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada