Kanal Istanbul: Između Rusije i NATO-a

Planovi za izgradnju Kanala Istanbul neće ni na koji način utjecati na parametre prisustva stranih pomorskih snaga u Crnom moru.

Ruske izjave o turskim uvjeravanjima o Kanalu Istanbul dolaze usred napetosti između Rusije i Zapada zbog ulaska zapadnih ratnih brodova u Crno more (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je njegova zemlja dobila uvjeravanja od Turske da izgradnja Kanala Istanbul, plovnog puta koji bi rasteretio intenzivni brodski saobraćaj na Bosforu, neće dovesti do većeg prisustva mornaričkih snaga NATO-a u Crnom moru.

Lavrov je izjavio, na konferenciji za novinare s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u gradu Antaliji (južna Turska), da su se on i njegov turski kolega složili da planovi za izgradnju Kanala Istanbul neće ni na koji način utjecati na parametre prisustva stranih pomorskih snaga u Crnom moru.

S druge strane, Cavusoglu nije potvrdio da će se njegova zemlja obavezati na to da ne dozvoli NATO-u slanje dodatnih ratnih brodova na Crno more, rekavši samo da Kanal Istanbul neće imati “direktan utjecaj” na Montreux konvenciju iz 1936. godine i regulisanje plovidbe kroz moreuz Bosfor i Dardanele.

Turski ministar je rekao da neće doći do bilo kakvih promjena vezano za Konvenciju Montreux kada je u pitanju izgradnja Kanala Istanbul, dodajući da ovaj sporazum ima svoje posebne odredbe koje predviđaju načine za njegovo preispitivanje i poništavanje, naglasivši da će novi plovni put biti pod turskom jurisdikcijom.

Tenzije na Crnom moru

Ruske izjave o turskim uvjeravanjima o Kanalu Istanbul dolaze usred napetosti između Rusije i Zapada zbog ulaska zapadnih ratnih brodova u Crno more.

Prije desetak dana ruska mornarica je ispalila hice upozorenja na britanski ratni brod pod izgovorom da je ušao u ruske vode u Crnom moru. Nakon ovog incidenta, održani su pomorski manevri između Ukrajine i nekoliko zemalja u Crnom moru, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u srijedu da je njegova zemlja mogla potopiti britanski razarač, i da to ne bi dovelo do Trećeg svjetskog rata. Također je optužio Sjedinjene Američke Države da su umiješane u ovaj provokativni čin, kako ga je opisao.

Konvencija Montreux ograničava ulazak ratnih brodova u Crno more postavljanjem strogih pravila o plovidbi ovim područjem, ali garantira slobodan prolazak civilnih brodova, u vrijeme mira ili rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je turskog kolegu prošlog aprila na očuvanje Konvencije Montreux.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kasnije je potvrdio da njegova vlada nije namjeravala izaći iz Konvencije Montreux te da pridaje važnost dobicima koje je Turska postigla zahvaljujući tom sporazumu i da će ga se pridržavati i dalje sve dok se ne postigne najbolje.

Otvaranje novog plovnog puta

Prije otprilike sedmicu dana, Erdogan je započeo realizaciju projekta Kanal Istanbul vrijedan 15 milijardi dolara, čiji je cilj ublažiti pritisak na Bosfor i smanjiti gužve. Turski predsjednik je prisustvovao svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju prvog mosta preko planirane rute Kanala Istanbul.

Dužina novog plovnog puta iznosit će 45 kilometara, paralelno sa Bosforskim moreuzom koji povezuje Crno more s Mramornim morem i Sredozemljem.

Erdogan je još 2011. godine najavio projekat izgradnje kanala, što je naišlo na kritike turskih opozicionih stranaka, s obrazloženjem da kanal nema nikakvu ekonomsku korist.

Izvor: Al Jazeera i agencije