Novi vazdušni udar Izraela na Gazu

Nema izvještaja o žrtvama u napadu za kojeg je Izrael rekao da je odgovor na lansiranje zapaljivih balona iz Gaze.

U napadima u maju ubijeno je najmanje 256 Palestinaca, uključujući 66 djece (Reuters)
U napadima u maju ubijeno je najmanje 256 Palestinaca, uključujući 66 djece (Reuters)

Izrael je saopćio da su borbeni avioni bombardovali tokom protekle noći lokaciju za proizvodnju oružja u Pojasu Gaze, u posljednjem izraelskom raketnom napadu od prekida vatre u maju.

U saopštenju se navodi da je meta napada bilo postrojenje koje pokret Hamas koristi za istraživanja i razvoj oružja, navodi AP a prenosi Tanjug.

Hamas je potvrdio napad na jednu od njihovih lokacija. Nema izvještaja o žrtvama.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su napadi odgovor na zapaljive balone koje su lansirani ka Izraelu iz Pojasa Gaze, i koji izazivaju požare u Izraelu.

Treći napad od maja

Bio je to treći vazdušni napad na Pojas Gaze od završetka 11-dnevnog raketiranja Gaze od strane Izraela u maju, kada je ubiijeno 256 Palestinaca, uključujući 66 djece, prema podacima iz Gaze.

U Izraelu je ubijeno 13 ljudi, uključujući dvoje djece, prema podacima koje je objavila izraelska policija i vojska.

Pojas Gaze pod izraelsko-egipatskom je blokadom od 2007. godine, nakon što je Hamas – koji je demokratski izabran godinu ranije – preuzeo kontrolu nad obalnom enklavom.

Najmanje dva miliona ljudi – od toga polovica mlađa od 18 godina – živi na teritoriju, jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu, u teškim humanitarnim uvjetima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO