Kina odbacila američke kritike o trgovini ljudima

Peking je odbacio optužbe da ne uspijeva zaustaviti trgovinu ljudima i ukazao da Washington nema pravo na kritiku s obzirom na njegovu historiju rasne diskriminacije.

SAD treba razmisliti o vlastitim kršenjima ljudskih prava, poruka je iz Pekinga (EPA)

Kina je u petak odbacila američke optužbe da ne uspijeva zaustaviti trgovinu ljudima i ukazala da Washington nema pravo na kritiku s obzirom na njegovu historiju rasne diskriminacije.

Kina se nalazi među 17 zemalja za koje je u najnovijem izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima ocijenjeno da ne rade dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima i kojima prijete američke sankcije, prenosi Beta.

U izvještaju je 17 najautoritarnijih država svrstano u treći nivo kategorizacije zbog toga što ne ispunjavaju minimum standarda da zaustavi “nehumani ciklus diskriminacije i nepravde”, kako je rekao u četvrtak državni sekretar SAD-a Anthony Blinken predstavljajući izvještaj.

Među ostalim zemljama u toj grupi su Malezija, Rusija i Nikaragva.

“Čvrsto se protivimo neosnovanim američkim optužbama upućenim Kini zasnovanim na lažima i glasinama”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin i optužio Washington da “blati Kinu” i da se miješa u njene poslove.

‘Mašu štapom ljudskih prava’

“Sjedinjene Američke Države nisu u položaju da mašu štapom ljudskih prava”, kazao je Wang u dnevnom obraćanju medija.

Naveo je američku zloupotrebu Afroamerikanca i američkih domorodaca i izvještaje prema kojima je malo ljudi koji su prokrijumčareni u SAD radi prinudnog rada bili spašeni.

“SAD treba razmisliti o vlastitim kršenjima ljudskih prava i ispraviti ih, kao što su genocid, rasna diskriminacija i prinudni rad”, rekao je Wang.

U trećem nivou kategorizacije izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima u svijetu za 2021. godinu nalaze se Afganistan, Alžir, Kina, Komorski otoci, Kuba, Eritreja, Gvineja Bisao, Iran, Malezija, Mijanmar, Nikaragva, Sjeverna Koreja, Rusija, Južni Sudan, Sirija, Turkmenistan i Venecuela.

Izvor: Agencije

Povezane

Obilježava se Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. U Bosni i Hercegovini masovni migracijski tokovi i lanci krijumčarenja migranata i izbjeglica, najnoviji su trendovi povezani s trgovinom ljudima, te su dodatni izazov za vlasti u toj državi. Dolaze uvjeravanja kako su nadležnima u fokusu kaznena djela krijumčarenja.

Published On 18 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO