Bivši Trumpov savjetnik pokrenuo novu društvenu mrežu

Jason Miller pokrenuto je platformu GETTR, koja nalikuje društvenoj mreži Twitter.

BBivšem američkom predsjedniku trajno je zabranjen pristup Twitteru (AP)

Jason Miller, bivši viši savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pokrenuto je društvenu platformu GETTR, koja nalikuje društvenoj mreži Twitter, s koje je Trump doživotno izbačen, prenosi Hina.

GETTR se na Googleu i App storeu reklamira kao “nepristana društvena mreža za ljude širom svijeta”, izvijestio je Politico.

Reuters piše da je Miller mjesecima naznačivao planove Trumpovog tima o pokretanju nove društvene platforme, nakon što je bivši predsjednik blokiran na mnoštvu mjesta na internetu, a poslije 6. januara i pobune u kojoj su njegove pristaše napale Kapitol.

Međutim, Trump nema službeni račun na GETTR-u.

Trump ne financira platformu

Miller je u razgovoru za Fox News rekao da se nada da će se Trump pridružiti platformi, no i da bivši predsjednik razmatra brojne mogućnosti. Kazao je i da Trump ne financira platformu.

Bivšem američkom predsjedniku trajno je zabranjen pristup Twitteru, na Facebooku je suspendiran najmanje do 2023. godine, a na YouTubeu dok se ne utvrdi da se smanjio rizik od poticanja nasilja.

Trump, koji je nedavno ugasio kratkotrajni blog na svojoj internetskoj stranici, prošlog vikenda, uoči svog skupa u Ohiju, pridružio se video platformi Rumble.

Trumpova glasnogovornica nije trenutno odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije