Video: Ruski test hipersonične rakete Cirkon

Raketa je ispaljena sa broda ‘Admiral Gorškov’, koji se nalazio u Bijelom moru, a meta je bila u Barentzovom moru.

Rusija je testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon, pogađajući metu kod obale Barentzovog mora udaljenu više od 350 kilometara, saopćilo je rusko Ministarstva odbrane.

Kako je javio Interfax,

Raketa je ispaljena sa broda “Admiral Gorškov”, koji se nalazio u Bijelom moru, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Interfaks.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, u govoru održanom u martu 2018. godine, izjavio je kako su hipersonične rakete dio nove generacije ruskog naoružanja, koje može pogoditi skoro svaki cilj u svijetu i izbjeći američki raketni štit, prenosi Reuters.

Brzina projektila sedam maha

Ruska agencija TASS je potvrdila danas kako je

Fregata “Admiral Gorškov” uspješno je provela testno ispaljivanje hipersonične rakete Cirkon (Tsirkon), a projektil je dostigao brzinu od sedam maha, potvrdio je Tass.

“Kako pokazuju podaci sa praćenja testa, raketa Cirkon je uspješno i direktno pogodila metu na udaljenosti većoj od 350 kilometara. Tokom testa potvrđene su tehničke i taktičke karakteristike” rakete, navodi se u saopćenju.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo kako je planirano opremanje i podmornica i vozila ruske mornarice na kopnu sa sistemom Cirkon.

Izvor: Agencije

Povezane

Tokom specijalnih vojnih vježbi ispitivat će se sistemi i naoružanje podmornica u velikim dubinama Barentzovog i Norveškog mora.

Published On 02 Jul 2021

Američki magazin navodi da su mitovi o ovoj grupi nešto što želi Jevgenij Prigožin, osoba bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg se vjeruje da finansijski podržava grupu Wagner.

Published On 08 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO