Uprkos rastu broja zaraženih, Engleska ukinula gotovo sve mjere

Dva dana zaredom u Engleskoj je zaraženo više od 50.000 ljudi; rast broja novozaraženih bilježi i Francuska.

Ukinuta su ograničenja u ugostiteljskim objektima - pubovima (EPA)

Gotovo sve mjere protiv korona virusa od ponedjeljka su ukinute u Engleskoj, gdje je proglašen dan slobode, uprkos povećanom broj zaraženih u Velikoj Britaniji posljednjih sedmica.

Stadioni i velike sale za predstave su otvoreni u punom kapacitetu, kao i diskoteke, dok više nema ograničenja u ugostiteljskim objektima – pubovima, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Nošenje maske više nije obavezno, ali se preporučuje u javnom prevozu i prodavnicama, dok rad od kuće više nije obavezan.

Među zaraženima i ministar zdravstva

U drugim dijelovima Velike Britanije – Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj – ukinute su samo neke od mjera protiv korona virusa.

U Velikoj Britaniji posljednjih sedmica zabilježeno je povećanje broj zaraženih; dva dana zaredom u zemlji je zaraženo više od 50.000 ljudi.

Među zaraženima je ministar zdravstva Sajid Javid, koji je u samoizolaciji.

Britanski premijer Boris Johnson je pozvao na oprez, a i sam je otišao preventivno u izolaciju, jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Francuska: Opet više od 10.000 zaraženih

Francuski zdravstveni zvaničnici saopćili su da je u nedjelju potvrđeno 12.532 slučajeva zaraze korona virusom, što je treći dan zaredom u kojem ova zemlja bilježi više od 10.000 zaraženih.

Za povećanje broja kriv je visokozarazni delta soj, a ukupan broj zaraženih korona virusom od početka pandemije je premašio 5,87 miliona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo zdravstva je, uz izvještaj o novozaraženim, saopćilo da je preminulo pet osoba, pa je ukupan broj umrlih od COVID-19 sada 111.472.

Na odjeljenju intenzivne njege u bolnicama u Francuskoj se nalazi 891 pacijent.

Raste broj zaraženih na Tajlandu

Tajland je u ponedjeljak izvijestio o 11.784 novih slučajeva COVID-19, četvrti dan zaredom rekordnih zaraza, dok se zemlja bori s najgorim izbijanjem do sada.

Radna grupa za jugoistočnu Aziju COVID-19 izvijestila je i o 81 smrtnom slučaju, čime je ukupno umrlo 3.422, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na Tajlandu je registrirano ukupno 415.170 zaraženih korona virusom.

U Meksiku više od 4.000 novih slučajeva

Mministarstvo zdravstva Meksika izvijestilo je u nedjelju kako je u zemlji 4.438 novozaraženih osoba korona virusom-

Umrla je još 91 osoba, što je ukupno 2.659.137 zaraženih i 236.331 umrlih od početka pandemije.

Vlada je istakla kako je stvaran broj vjerovatno znatno veći.

Odvojeni podaci objavljeni nedavno sugeriraju kako bi stvarni broj umrlih mogao biti i 60 posto veći od službenog broja.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti očekuje da će broj slučajeva u zoniEvropskog ekonomskog prostora porasti na 662,9 na 100.000 stanovnika u prvoj sedmici augusta.

Published On 17 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO