Vjernici na hadžu molili za svijet bez COVID-a 19

Samo šezdeset hiljada saudijskih građana i onih koji žive u toj zemlji imaju pravo prisustvovati hadžu

U godinama prije pandemije na hadžu je bilo preko dva miliona hodočasnika iz cijelog svijeta, ali ove godine to je znatno manje zbog pandemije korona virusa (EPA)

Hiljade hodočasnika s maskama na licu okupilo se na brdu Arafat u ponedjeljak, gdje su molili za kraj pandemije i ubrzanje vakcinacije.

Saudijska Arabija, u kojoj se nalaze sveta mjesta Meka i Medina, drugu je godinu za redom onemogućila dolazak na hadž hodočasnicima iz drugih zemalja i uvela restrikcije unutar samog kraljevstva u strahu od širenja pandemije i novih varijanti virusa.

Samo šezdeset hiljada saudijskih građana i onih koji žive u toj zemlji starih od 18 do 65 godina, koji su u potpunosti vakcinisani ili su preboljeli korona virus te nemaju hronične bolesti, odabrano je da prisustvuje hadžu. Jednom u životu svaki bi musliman morao otići na hadž, ako to može priuštiti.

“Neopisiv je osjećaj što sam odabran, od više miliona ljudi, za hadž. Molim se Bogu da okonča ova teška vremena s kojima se suočava cijeli svijet za vrijeme korona virusa”, rekla je Um Ahmed, palestinska hodočasnica koja živi u saudijskoj prijestolnici Rijadu, dodavši da je izgubila četiri člana porodice zbog COVID-a 19, izvijestio je Reuters a prenosi Hina.

U džamiji Namira hodočasnici su bili udaljeni jedni od drugih dva metra.

Šire želje

Karimullah al-Sheikh iz Indije kaže da se moli za svoju zemlju, u kojoj je zabilježen porast broja novozaraženih, da se riješi virusa te da se svi vakcinišu.

Hafiz Kadiku, Amerikanac koji radi u Saudijskoj Arabiji, ima nešto šire želje: “Previše je rasizma. Molim se Allahu da svi počnu voljeti jedni druge”.

U godinama prije pandemije na hadžu je bilo preko dva miliona hodočasnika iz cijelog svijeta.

Ove su godine hodočasnici poštivali socijalnu distancu i nosili su maske hodočasteći na brdu Arafat, na kojemu je, po islamskoj predaji, poslanik Muhammed održao svoju posljednju propovijed.

Arafat, Mina i Muzdalifa, udaljene nekoliko kilometara od Meke, glavna su mjesta hadža.

Nakon dana provedenog na brdu Arafatu, hodočasnici se u utorak sele u Muzdalifu.

“Prva je molitva zamolba Bogu da okonča pandemiju, ovo prokletstvo i tugu za čitavo čovječanstvo i muslimane, kako bi u idućim godinama milioni mogli prisustvovati hadžu”, rekao je Maher Barudi, sirijski hodočasnik.

Izvor: Agencije