Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na COVID-19

Ruska služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) počela je rad na razvoju biočipa za testiranje na korona virus.

U toku su radovi na stvaranju prototipa biočipa za indikaciju aktuelnih patogena pneumonije (EPA - Ilustracija)

Ruska služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) počela je rad na razvoju biočipa za testiranje na korona virus, objavljeno je na stranici kompanije.

Rospotrebnadzor je objavio rezultate kompleksnog istraživanja COVID-19, koje je rađeno na Nižegorodskom institutu epidemiologije i mikrobiologije Blohina, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

U saopćenju se navodi da su u toku radovi na stvaranju prototipa biočipa za indikaciju aktuelnih patogena pneumonije, uključujući virus SARS-CoV-2.

“Plan je da se okarakteriziraju regionalne odlike etiološke strukture pneumonije, odnosno njeno poreklo i uzroci, pomoću koje će biti napravljen prototip DNK biočipa”, kaže se u saopćenju.

Osnova za identifikacije patogena

Istraživanje razvoja biočipova za testiranje korona virusa se odvija i na Inženjerskom centru mikrotehnologije i dijagnostike na Elektrotehničkom fakultetu u Sankt Peterburgu LETI.

U tom centru se već nekoliko godina istražuju i razvijaju multimodalni biosenzori za brzo otkrivanje biomarkera, virusa i mikroorganizama, uključujući biomarkernu dijagnostiku akutnog infarkta miokarda, stresa i brzu dijagnostiku virusa korona SARS-CoV-2 pomoću peptida.

Napravljena je naučna i tehnološka osnova za biočipove u cilju identifikacije patogena i testiranje njihove rezistencije na antibiotike.

U istraživanju učestvuje Naučni istraživački institut Ministarstva zdravstva Rusije, NII čistih biopreparata i NII epidemiologije i mikrobiologije “Paster” iz Sankt Peterburga.

Izvor: Agencije