Prva komercijalna implantacija umjetnog srca kompanije Carmat

Ugradnju je izveo kardiohirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu u vezi primjene umjetnog srca.

Umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta (Reuters)

Francuska kompanija Carmat u ponedjeljak je objavila da je prvi put prodala svoje potpuno umjetno srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljnjem komercijalnom razvoju.

Ugradnju potpuno umjetnog srca je izveo kardiohirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu u vezi primjene umjetnog srca, prenosi Hina.

Nijedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrijebljeno van kliničkih studija, istaknula je glasnogovornica Carmata, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sistem, koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

Dizajnirano ‘srce za sve’

Carmatovo umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta.

Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Kompanija je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svog umjetnog srca u SAD-u, u okviru kliničkog istraživanja Univerzitetske bolnice Durham u Sjevernoj Karolini.

Bolnica je dio Univerziteta Duke.

Odmah nakon te objave dionice Carmata su na Berzi u Parizu skočile 6,77 posto, na 23,53 eura.

Izvor: Agencije