Nuklearni sporazum i novi predsjednik Irana

Ebrahim Raisi trenutno okuplja novu vladu i pregovarački tim, uključujući sedmu rundu nuklearnih pregovora u Beču, koja će biti održana sredinom sljedećeg mjeseca.

Ebrahim Raisi se nije protivio nuklearnom sporazumu tokom predizborne kampanje (Al Jazeera)

Američka web stranica Al-Monitor, koja prati dešavanja na Bliskom istoku, kaže da postoji veća neizvjesnost oko postizanja dogovora o “nuklearnom sporazumu” između Irana i zapadnih zemalja nakon što novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi preuzme dužnost. Portal tvrdi da će nuklearni sporazum ostati i dalje opcija na stolu i to iz četiri razloga.

Al-Monitor u svom sedmičnom izvještaju ističe da je iranski predsjednik Hassan Rouhani, manje od tri sedmice prije napuštanja funkcije, predao pitanje iranskog nuklearnog sporazuma u ruke svom nasljedniku Raisiju, koji će dužnost preuzeti 3. augusta.

Portal dodaje da Raisi trenutno okuplja novu vladu i pregovarački tim, uključujući sedmu rundu nuklearnih pregovora u Beču, koja će se održati sredinom sljedećeg mjeseca.

Krajnji rok

Portal komentira da su ovaj ishod i Rouhani i američki predsjednik Joe Biden željeli izbjeći, jer su se nadali da će 3. august biti krajnji rok za postizanje dogovora, prije nego što Raisi preuzme dužnost. To bi iranskom narodu moglo donijeti značajne ekonomske dobitke u svjetlu Raisijevog predsjedavanja, uz priznavanje velikih zasluga Rouhaniju i potpisnicima sporazuma, što znači da će svi biti pobjednici.

Međutim, Al-Monitor navodi da postoje četiri razloga zbog kojih će nuklearni sporazum vjerovatno ostati opcija na stolu čak i nakon što Rouhani ode. Razlozi su sljedeći:

1. Ekonomska korist može biti prevelika da bi je Raisi propustio. Iranska ekonomija je prešla sa 13,4 posto rasta BDP-a u 2017. na dvije uzastopne godine ekonomskog pada (-6,8 posto u 2018. i -6 posto u 2019.), prema MMF-u, nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma u maju 2018. i ponovno uveo sankcije Iranu. Ukidanje sankcija bi pružilo snažan poticaj iranskoj ekonomiji i otvorilo vrata reintegraciji zemlje na međunarodna tržišta nafte i bankarske sisteme. Također bi otvorilo put za međunarodna ulaganja u njen dotrajali energetski sektor i infrastrukturu.

2. Iranski nuklearni sporazum i dalje uživa popularnost u narodu, a predsjednik Raisi je došao na dužnost uz mlaku podršku birača, unatoč primarnoj podršci koju je dobio od vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Khameneija.

3. Raisi je bio oprezan da se uopće ne protivi nuklearnom sporazumu tokom predsjedničke kampanje, a u trećem i posljednjem sučeljavanju u kampanji je rekao: ”Definitivno ćemo se pridržavati Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) u formatu koji je odobrio vrhovni vođa sa devet klauzula, jer je to ugovor i obaveza koje se vlade moraju pridržavati.”

4. Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, u svom posljednjem izvještaju o pregovorima u Beču kao ministar vanjskih poslova, napisao je da Raisiju ostavlja ”okvir za potencijalni sporazum koji bi uključivao ukidanje većine, iako ne svih, američkih sankcija. Iran je pristao na dobrovoljno potpisivanje Dodatnog protokola i drugih nadzornih mehanizama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Iran će poduzeti dalje korake vezano za povratak na poštivanje JCPOA”. Dakle, iako bi Raisi mogao ostaviti svoj trag na razgovore, premda nema konačnog dogovora u ovom trenutku, pregovori su, barem iz Zarifove perspektive, dobro napredovali.

Izvor: Agencije