Japan: Osuđena dva Amerikanca zbog bjekstva predsjednika Nissana

Sud je osudio veterana američkih specijalnih snaga Michaela Taylora na dvije godine i njegovog sina Petera Taylora na godinu i osam mjeseci zatvora.

Carlos Ghosn se nalazi u rodnom Libanu, koji nema ugovor o ekstradiciji s Japanom (EPA)

Sud u Tokiju izrekao je u ponedjeljak prve kazne povezane s bjekstvom iz Japana Carlosa Ghosna, bivšeg predsjednika kompanije Nissan Motor.

Sud je osudio veterana američkih specijalnih snaga Michaela Taylora na dvije godine i njegovog sina Petera Taylora na godinu i osam mjeseci zatvora zbog toga što su pomogli Carlosu Ghosnu da pobjegne u Liban.

Dvojica osuđenih Amerikanaca priznali su krivicu, izvinili se pred sudom i izrazili žaljenje zbog svoje uloge u organiziranju Ghosnovog bjekstva iz Japana, koji je krajem 2019. godine uspio neprimijećeno avionom napustiti zemlju sakriven u jednoj kutiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ghosn nedostupan japanskom pravosuđu

Tužilaštvo je potvrdilo da su Taylorovi za svoje usluge dobili 1,3 miliona dolara i još 500.000 dolara za pokrivanje troškova sudskog procesa.

Ghosn je i dalje nedostupan japanskom pravosuđu i nalazi se u rodnom Libanu, koji nema ugovor o ekstradiciji s Japanom.

Japan optužuje Ghosna jer je umanjio svoje prihode pred poreskim organima za 85 miliona dolara i obogatio se na račun zaposlenih tako što je primao provizije od auto-dilera sa Bliskog istoka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO