Izvještaj: Većina dezinformacija o vakcini protiv korone dolazi od svega 12 ljudi

‘The Guardian’ ističe da je 12 ličnosti, koje su aktivne putem interneta, uspjelo okupiti brojne sljedbenike preko mnogih platformi društvenih mreža gdje ih prati više od 59 miliona ljudi.

Prema izvještaju, grupa ima najveći utjecaj na Facebooku, gdje je utvrđeno da su njeni članovi odgovorni za 73 posto cjelokupnog antivakserskog sadržaja (EPA)

Izvještaj koji je pripremio američko-britanski Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) otkrio je da velika većina dezinformacija o virusu korona i teorijama zavjere o vakcinama protiv COVID-19 potječe od svega 12 ljudi.

Britanski list The Guardian, koji je prenio vijest, navodi da se u izvještaju CCDH-a, zajedničke britansko-američke nevladine organizacije osnovane u martu ove godine, ističe da je 12 ličnosti, koje su aktivne putem interneta, uspjelo okupiti brojne sljedbenike preko mnogih platformi društvenih mreža gdje ih prati više od 59 miliona ljudi.

List navodi da je CCDH, čije je pojedine podatke sadržane u ovosedmičnom izvještaju citirala i Bijela kuća, analizirao 812 hiljada postova na Facebook mreži i tweetova te otkrio da 65 posto ovih dezinformacija dolazi od gore spomenute grupe dezinformatora, koja je u izvještaju CCDH-a nazvana ”Desinformation Dozen”.

Antivakseraski sadržaji

Američki predsjednik Joe Biden se u svom govoru ove sedmice usredotočio na na lažne informacije o vakcinama, smatrajući ih jednim od glavnih razloga za širenje virusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izvještaju, grupa ima najveći utjecaj na Facebooku, gdje je utvrđeno da su njeni članovi odgovorni za 73 posto cjelokupnog antivakserskog sadržaja, uprkos činjenici da američka vlada i njene regulatorne agencije smatraju ove vakcine sigurnim i učinkovitim protiv korone.

Među 12 ličnosti odgovornih za obmanjujuće sadržaje na internetu o vakcini protiv korone, prema izvještaju Guardiana, nalaze se ljekari, bodibilder, bloger o zdravlju, vjerski fanatik, a najpoznatiji među njima je Robert F. Kennedy Jr, nećak pokojnog predsjednika Johna F. Kennedyja, koji smatra da postoji veza između vakcine protiv korona virusa i autizma, kao i 5G mreže i izbijanja pandemije korona virusa.

Poduzimaju se mjere za uklanjanje postova

Facebook je uklonio Kennedyev profil na Instagramu, ali ne i njegov Facebook profil, navodi Guardian.

Guardian piše da su neke platforme društvenih medija poduzele mjere za uklanjanje mnogih postova obmanjujućeg sadržaja, a jedna od platformi je izbrisala račune trojice od dvanaest dezinformatora.

CCDH je pozvao Facebook, Instagram, Twitter i YouTube da ukinu račune osobama odgovornim za širenje dezinformacija za koje Centar smatra da su opasne, te da igraju ključnu ulogu u kolebanju građana da prime vakcinu protiv korone u ključnom trenutku borbe protiv ove pandemije.

Izvor: Agencije