Iran nastavlja razgovore nakon inauguracije nove vlade

Teheran je objavio namjeru da nastavi razgovore o nuklearnom sporazumu s partnerima u komisiji zvanično poznatoj kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja.

Nastavak razgovora nakon što novoizabrani predsjednik Ebrahim Raisi i njegova vlada preuzmu dužnost (EPA)
Nastavak razgovora nakon što novoizabrani predsjednik Ebrahim Raisi i njegova vlada preuzmu dužnost (EPA)

Iran će nastaviti učestvovati u razgovorima u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine nakon što novoizabrani predsjednik Ebrahim Raisi i njegova vlada preuzmu dužnost.

, navodi u ponedjeljak državna novinska agencija IRNA saopćenje iranskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Fena.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh izjavio je u ponedjeljak da je Iran objavio namjeru da nastavi razgovore s partnerima u komisiji zvanično poznatoj kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA

“Iranska politika neće se promijeniti pod novom administracijom“, kazao je on na online konferenciji za novinare, dodajući kako će se Teheran vratiti svojim obavezama čim se Sjedinjene Američke Države vrate svojim i Iran to potvrdi.

Indirektno na sastancima

Prethodna američka administracija pod predsjednikom Donalda Trumpa povukla se u maju 2018. godine iz sporazuma sklopljenog 2015. godine i jednostrano je ponovo uvela sankcije Iranu.

U odgovoru na američke poteze, Iran je postepeno zaustavljao provedbu svojih obaveza iz sporazuma.

Između 6. aprila i 20. juna američka delegacija indirektno je prisustvovala sastancima Zajedničke komisije JCPOA u Beču kako bi razgovarala o eventualnom povratku SAD-a u JCPOA, kao jedini način da se osigura puna i efektivna provedba sporazuma.

Nakon šest rundi razgovora, strane su nedavno saopćile da ostaju velike razlike između Irana i SAD-a oko revitalizacije sporazuma, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO