Posjeta Erdogana Sjevernom Kipru u jeku tenzija s EU-om

Očekuje se da turski predsjednik snažno potvrdi podršku dvodržavnom rješenju desetljećima dugog spora.

Recep Tayyip Erdogan je rekao da će donijeti dobre vijesti podijeljenoj sredozemnoj državi (AFP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak putuje u samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar (TRNC), u dvodnevnu zvaničnu posjetu.

Rekao je da će donijeti “dobre vijesti“ podijeljenoj sredozemnoj državi.

No, Erdoganova posjeta mogla bi pooštriti tenzije s grčkim Kipranima i Evropskom unijom, koje su visoke zbog turskih ambicija u toj regiji i podrške Ankare rješenjem kiparskog problema sa dvije zasebne države.

U utorak će Erdogan prisustvovati obilježavanju 47. godišnjice turske vojne intervencije na otok, koju grčki Kiprani smatraju invazijom, te će se obratiti Parlamentu Sjevernog Kipra.

“Nadam se da ćemo u najljepšem maniru prenijeti poruke uspostavljanja mira za otok i cijeli svijet“, rekao je u petak.

Otok je podijeljen od 1974. godine

“Napravili smo dobar korak. Završili smo preliminarne studije“, dodao je Erdogan, ali nije precizirao o čemu se radi.

Kiparski otok je podijeljen od 1974. godine, kada je Turska vojno intervenirala, u odgovoru na državni udar koji je izveden uz podršku Grčke.

Ankara je rekla da je postupila u skladu s dokumentom iz 1960. godine, kada je formirana država Kipar, a u kojem piše da Grčka, Turska i Velika Britanija imaju pravo intervencije u slučajevima spora.

Odkako je TRNC formiran 1983. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sjeverni dio otoka često naziva “okupiranim dijelom Kipra“, a kao nezavisnu državu ga priznaje samo Turska.

Republika Kipar, koja kontrolira jug otoka i ima vladu grčkih Kiprana, 2004. godine je postala članica EU-a.

Kiparski otok je podijeljen od 1974. godine, kada je Turska vojno intervenisala (Reuters)

Mnogobrojne diplomatske inicijative da se riješi desetljećima dugi spor nisu polučile rezultate.

Dok Turska zagovara rješenje s formiranjem dvije države, grčki Kiprani i međunarodna zajednica općenito, favoriziraju rješenje na nivou jedne države.

Mensun Akgun, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Istanbul Kultur, kaže da se očekuje da Erdogan tokom posjete snažno potvrdi podršku dvodržavnom rješenju.

“Turska se preorijentirala na rješenje sa dvije države, pošto se niti nakon desetljeća pregovora ne može postići dogovor“, rekao je on za Al Jazeeru.

EU neće prihvatiti dvodržavno rješenje

“No, Turska još nije ponudila mapu puta kojom bi uvjerila međunarodnu zajednicu i grčke Kiprane da se okrenu toj soluciji“, dodao je, iz napomenu da bi to mogao biti sljedeći korak turske strane.

No, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je rekla da EU “nikada neće prihvatiti“ dvodržavno rješenje na Kipru.

“Želim ponoviti da mi nikada … nećemo prihvatiti dvodržavno rješenje. Čvrsti smo u tome i jako ujedinjeni. To je ono što Kipar može očekivati“, kazala je Von der Leyen tokom posjete otoku.

Izvor: Al Jazeera