Erdogan obećao kiparskim Turcima novi vladin kompleks

“Projektni radovi na predsjedničkom kompleksu TRNC su završeni i uskoro ćemo započeti izgradnju, ako Bog da”, rekao je Erdogan.

Erdogan je to obećao u govoru parlamentarcima Turske Republike Sjeverni Kipar (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obećao je danas kiparskim Turcima da će Turska izgraditi novi vladin kompleks koji će simbolizovati državu sjevernog Kipra, za koju je rekao da će je svijet prije ili kasnije priznati uprkos gotovo univerzalnom nepriznavanju do sada, prenosi Tanjug.

Erdogan je to obećao u govoru parlamentarcima Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC), koju priznaje samo Ankara, ponovivši svoju podršku rješenju podjele ostrva na dvije države, prenio je Reuters.

Kiparski Grci, čija je vlada međunarodno priznata, odbijaju da razgovaraju o formuli dvije države jer to podrazumijeva priznavanje TRNC.

Kipar podijeljen od 1974.

“Projektni radovi na predsjedničkom kompleksu TRNC su završeni i uskoro ćemo započeti izgradnju, ako Bog da”, rekao je Erdogan i dodao da će kompleks sadržati novi parlament.

“Ovo je odraz države. Realizacijom ovog projekta neki ljudi moraju da vide kakva je država Sjeverni Kipar,” rekao je on.

Kipar je podijeljen od 1974. kada je turska vojska okupirala sjeverni dio ostrva.

Tursku republiku Sjeverni Kipar priznala je samo Turska, dok je Republika Kipar u južnom dijelu postala članica EU 2004. godine.

Izvor: Agencije