Biden potiho pokušava zatvoriti zatvor u Guantanamu na jugoistoku Kube

Američka administracija se nada da će jedan broj zatvorenika moći prebaciti u druge zemlje te uvjeriti Kongres da odobri prebacivanje preostalih u zatvore unutar SAD-a.

Zatvor u Guantanamu je otvoren 2002. godine i njemu ja bilo zatvoreno skoro 800 ljudi (AP)

Sjedinjene Države se zahvaljuju kraljevini Maroko za suradnju u preuzimanju Abdula Latifa Nassera, iz vojnog zatvora u Guantanamu. Abdul Nasir je prvi zatočenik koji će biti vraćen u svoju domicilnu zemlju, u vrijeme Bidenove administracije, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Protiv Nassera nikada nije bila podignuta optužnica.

Američka administracija se nada da će jedan broj zatvorenika, osumnjičenih za terorizam, moći prebaciti u druge zemlje te uvjeriti Kongres da odobri prebacivanje preostalih, uključujući osumnjičene za terorističke napade 2001. godine, u zatvore unutar Sjedinjenih Država.

Predsjednik Biden se nada da bi se zatvor u Guantanamu mogao zatvoriti do kraja njegovog prvog mandata 2024. godine.

Zatvor u Guantanamu je otvoren 2002. godine i njemu ja bilo zatvoreno skoro 800 ljudi, uključujući one koji su osumnjičeni za organizaciju napada od 11. rujna 2001. godine te borce iz Afganistana.

Problem za zatvorenike iz destabilizirajućih zemalja

Predsjednik Obama je u svojoj kampanji obećao da će zatvoriti Guantanamo u prvoj godini svog predsjednikovanja, a dva dana nakon inauguracije potpisao je izvršnu uredbu o zatvaranju Guantanama do kraja godine. Međutim, Kongres je odbio odobriti prebacivanje zatvorenika unutar Sjedinjenih Država. Obama je, ipak, uspio smanjiti broj zatočenika s 245 na 41, prebacujući mnoge u druge zemlje.

Donald Trump je postupao potpuno suprotno. Potpisao je izvršnu uredbu o držanju Guantanama otvorenim, a samo je jedan zatvorenik prebačen u drugu zemlju u Trumpove četiri godine u Bijeloj kući.

Sjedinjene Države moraju pregovarati s drugim zemljama o transferu što može biti problem za zatvorenike iz destabilizirajućih zemalja, poput Jemena.

Podsjećamo da je predsjednik Biden zapovijedio povlačenje američkih vojnika iz Afganistana do 11. rujna ove godine.

Rat u Afganistanu je najduži u američkoj povijesti, a u njemu je, od 2001.godine, poginulo 2,300 američkih vojnika. Sjedinjene Države su izvršile invaziju na Afganistan 2001. godine s ciljem razbijanja talibana koji su pružali utočište Osami bin Ladenu.

Izvor: Al Jazeera