Afganistanske suprotstavljene strane žele nastavak pregovora

Pregovarači, koji su u Dohi od subote, naveli su kako su ‘dvije strane posvećene nastavku pregovora na visokom nivou sve dok se ne postigne dogovor’.

Radit ćemo na pružanju humanitarne pomoći širom Afganistana, kaže se u saopćenju dvije strane u pregovorima (Reuters)
Radit ćemo na pružanju humanitarne pomoći širom Afganistana, kaže se u saopćenju dvije strane u pregovorima (Reuters)

Delegacije vlade Afganistana i talibana u zajedničkom saopćenju su objavile kako će se ponovo susresti i kako žele ubrzati mirovne pregovore nakon dvodnevnih razgovora bez rezultata u Dohi, doznaje Al Jazeera.

Pregovarači suprotstavljenih strana, koji su u Dohi od subote, naveli su kako su “dvije strane posvećene nastavku pregovora na visokom nivou sve dok se ne postigne dogovor“, nakon dvodnevnih razgovora bez rezultata u katarskoj prijestolnici.

“Radit ćemo na pružanju humanitarne pomoći širom Afganistana“, dodaje se u saopćenju.

Talibanski lider Hibatullah Akhundzada je u nedjelju ponovio, u poruci uoči Kurban bajrama, kako se i dalje “odlučno zalaže za političko rješenje“ u Afganistanu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Blagi otpor na ofanzivu talibana

“Umjesto da se oslanjamo na strance, riješimo naše probleme među nama Afganistancima i spasimo domovinu od krize“, rekao je Akhundzada.

“Uprkos napredovanju i vojnim pobjedama, i dalje smo odlučno za političko rješenje. Odlučno želimo pregovorima pronaći rješenje, ali suprotna strana nastavlja gubiti vrijeme.“

Ofanziva pobunjeničkog talibanskog pokreta, pokrenuta početkom maja sa svrhom konačnog povlačenja stranih snaga iz zemlje, naišla je samo na blagi otpor afganistanskih snaga i omogućila talibanima zauzimanje velikih ruralnih područja Afganistana i važnih graničnih prijelaza s Iranom, Turkmenistanom, Tadžikistanom i Pakistanom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO