Sve veći broj žrtava: Velike poplave u Njemačkoj, Austriji, Belgiji…

Broj nastradalih u zemljama Zapadne Evrope prešao je 180.

U Belgiji su zabilježeni deseci žrtava (EPA)

Broj nastradalih u poplavama u Zapadnoj Evropi prešao je 180, javio je AP.

Najteže je pogođena savezna država Rajna-Palatinat, u kojoj je nastradalo 110 osoba, a policija je saopštila da strahuje da će broj još rasti.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji stradalo je 45 osoba, uključujući četiri vatrogasca.

Njemački ministar finansija i vicekancelar Olaf Scholz obećao je brzu pomoć u visini od preko 300 miliona eura, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji stradalo je 45 osoba, uključujući četiri vatrogasca (Anadolija)

Osim hitne pomoći pogođenima, Scholz, koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na predstojećim izborima u septembru, najavio je da će na redovnoj sjednici vlade u srijedu biti raspravljano i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

U Belgiji je za sada potvrđen 31 smrtni slučaj, prenio je Tanjug, a nestalim se vode 163 osobe.

“Opasnost više ne prijeti pogođenim područjima. Operacije spašavanja su završene, ali potrage i dalje traju u brojnim zonama”, objavio je belgijski krizni centar u priopćenju u nedjelju navečer.

“Veliki poslovi čišćenja i procjene materijalnih šteta su nam sada u središtu pozornosti”, precizira isti izvor.

Potopljena mjesta u Austriji

Poplave su sinoć pogodile i pogranično područje između Njemačke i Češke, a najmanje 65 osoba je evakuisano nakon bujanja reke Ache blizu austrijske granice.

Teško nevrijeme pogodilo je tokom noći dijelove Austrije, a neka mjesta su potopljena, kao što su Hallein i Kufstein.

Teško nevrijeme pogodilo je i dijelove Austrije (EPA)

Vlasti pokrajine Salzburg pozvale su stanovništvo da ne napušta domove i ne zadržava se u garažama i podrumima, kao i da se ne približavaju rijekama.

U pokrajini Tyrol vatrogasci su imali pune ruke posla boreći se protiv poplava, vodenih bujica i odrona, a na teritoriji općine Kufstein vodene bujice nosile su automobile.

Odsječeni od ostatka zemlje

Mesto Koelhsau, zbog poplavljenih puteva, ostalo je odsječeno od ostatka zemlje, a u tom malom mjestašcu održana je gradska fešta, usljed koje je zatečeno ostalo oko 80 osoba iz susjednih gradića.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je napisao kako su nepovoljne vremenske prilike u pojedinim dijelovima zemlje izazvale značajne materijalne štete te da će onima koji su osjetili posljedice ovog stanja biti pružena adekvatna pomoć, prenijela je Anadolija.

U Iteru zbog izlivanja rijeke morao je biti evaukisan jedan ljetnji kamp.

I u Beču su jake padavine u nekim dijelovima grada izazvale poplave u brojnim podrumima.

Holandija je za sada izbjegla teški scenario, bez do sada prijavljenih žrtava, no nadležne službe u toj zemlji u stanju su pripravnosti, pošto rijeke prijete selima i gradovima u južnoj provinciji Limburg, javio je Reuters.

Holandske službe su tokom noći pravile nasipe (EPA)

U protekla dva dana evakuirani su deseci hiljada stanovnika te regije, dok su vojnici, vatrogasci i dobrovoljci pravili nasipe i učvršćivali brane, kako bi spriječili poplave.

Zbog obilne kiše koja je pogodila Italiju, sjever i jug zemlje u nedjelju se bore s poplavama i nabujalim rijekama.

Hitne službe na Siciliji, u gradu Palermu i ostatku regije, zaprimile su stotine poziva nakon obilnih kiša.

Vatrogasci su intervenirali zbog poplava i oštećenja od vode, potvrdili su u nedjelju ujutro. Ozbiljnijih šteta zasad nema.

Izvor: Agencije