Fauci: Iskorjenjivanje malih boginja bilo bi nemoguće s trenutnim dezinformacijama

Savjetnik Bijele kuće za COVID-19 kritizirao je medije i društvene mreže zbog širenja lažnih informacija o vakcinama.

Nakon prvog vala vakcinisanja širom zemlje, tempo vakcinisanja naglo je usporen u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Savjetnik Bijele kuće za COVID-19 Anthony Fauci kritizirao je medije zbog širenja lažnih informacija o vakcinama, rekavši da bi “iskorjenjivanje malih boginja i dječje paralize bilo nemoguće s trenutnim dezinformacijama”.

Ovaj naučnik je govorio dan nakon kritika američkog predsjednika Joea Bidena upućenih Facebooku i drugim mrežama, u kojima ih je optužio za prenošenje lažnih podataka o vakcinama i za “ubijanje ljudi”.

Veliki operateri društvenih mreža na kojima se šire dezinformacije da vakcine “ubijaju ljude”, rekao je u petak Biden, dok je Bijela kuća zatražila od njih veću dosljednost u odnosu na dezinformacije na mrežama.

Poruke u medijima

Facebook se branio od optužbi navodeći da je već povukao više od 18.000 dezinformacija o COVID-u 19 i podijelio više od dvije milijarde sigurnih informacija o korona virusu i vakcinama.

Doktor Fauci odgovarao je novinaru CNN-a koji ga je pitao misli li da “smo mogli pobijediti boginje ili iskorijeniti dječju paralizu da je Fox News iz noći u noć upozoravao ljude na ove probleme s vakcinama.”

Kanal Fox News, koji već dugo podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, objavljuje poruke skepticizma prema vakcinisanju protiv COVID-a 19.

Teorije zavjere

Nakon prvog vala vakcinisanja širom zemlje, tempo vakcinisanja naglo je usporen u Sjedinjenim Američkim Državama. Slučajevi zaraze COVID-om 19 povećavaju se u državama s najnižim stopama vakcinisanja, baš kao što se i zarazna varijanta delta brzo širi.

Cilj koji je najavio Joe Biden, da se 70 posto odraslih vakciniše do državnog praznika 4. jula, nije postignut.

Početni skepticizam prema vakcinama u mnogim dijelovima SAD-a razvio se u neprijateljstvo, jer su poruku protiv vakcina pojačavale teorije zavjere koje su konzervativni mediji emitirali.

Izvor: Agencije