Prvi slučaj zaraze u Olimpijskom selu u Tokiju

Pozitivna osoba, čiji identitet nije otkriven, odstranjena je iz sela i trenutno je u hotelu, tvrde organizatori Olimpijskih igara.

U Olimpijskom selu bit će smještene hiljade sportista i zvaničnika (AFP)
U Olimpijskom selu bit će smještene hiljade sportista i zvaničnika (AFP)

Jedna osoba je pozitivno testirana na COVID-19 u Olimpijskom selu u Tokiju, saopćili su u subotu organizatori Olimpijskih igara i izrazili zabrinutost zbog epidemiološke situacije sedmicu uoči početka manifestacije.

Izvršni direktor Olimpijskih igara Toshiro Muto potvrdio je da je jedan olimpijski zvaničnik iz inostranstva bio pozitivan na test, ali nije želio otkrivati nacionalnost te osobe.

Ta osoba je odstranjena iz sela, u kojem će biti smještene hiljade sportista i zvaničnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Trenutno je ta osoba u hotelu“, rekao je je Masa Takaya, glasnogovornik Organizacionog odbora Igara.

Strah od širenja zaraze

Olimpijske igre u Tokiju su odgođene na godinu zbog pandemije korona virusa i bit će održane skoro bez gledalaca u sportskim arenama i pod strogim karantinskim pravilima.

Sportisti tek pristižu u Japan, na Igre koje će trajati od 23. jula do 8. augusta, ali javnost u Japanu ne gleda s odobravanjem na Igre zbog ponovnog porasta broja novih infekcija korona virusom.

Japanci su zabrinuti da bi priliv stranih posjetilaca mogao doprinijeti da se Igre u Tokiju pretvore u rizik koji može dodatno opteretiti zdravstveni sistem te zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO