Mediji: Putin nudio Bidenu ruske baze u centralnoj Aziji

Kako piše list ‘Komersant’, američki predsjednik nije konkretno odgovorio na ponudu ruskog kolege tokom susreta u junu u Ženevi.

Vladimri Putin je nudio Joeu Bidenu ruske baze u za prikupljanje informacija iz Afganistana, tvrdi list (Reuters)
Vladimri Putin je nudio Joeu Bidenu ruske baze u za prikupljanje informacija iz Afganistana, tvrdi list (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je u junu američkom predsjedniku Joeu Bidenu da koristi ruske vojne baze u centralnoj Aziji za prikupljanje informacija iz Afganistana, izvijestio je u subotu ruski dnevnik Komersant.

U rijetkoj ponudi tokom perioda hladnih odnosa između Washingtona i Moskve, Putin je 16. juna predložio tokom razgovora s Bidenom u Ženevi da se koordiniraju oko Afganistana i ruske baze u Tadžikistanu i Kirgistanu stave u “praktičnu upotrebu”, piše Komersant, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

List je naveo da bi to moglo podrazumijevati razmjenu informacija dobijenih pomoću dronova, ali da američka strana nije konkretno odgovorila.

Jačanje terorističke prijetnje

Ranije ovog mjeseca Reuters je izvijestio da je Bidenova administracija razgovarala s Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom o privremenom prihvatanju hiljada Afganistanaca koji su radili s američkim snagama i koji se sada suočavaju s prijetnjama talibana, pozivajući se na tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je povlačenje SAD-a i NATO-a iz Afganistana učinilo političku i vojnu situaciju neizvesnijom, što je zauzvrat ojačalo terorističku prijetnju u regiji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO