ECDC očekuje nagli porast zaraza korona virusom

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti očekuje da će broj slučajeva u zoniEvropskog ekonomskog prostora porasti na 662,9 na 100.000 stanovnika u prvoj sedmici augusta.

Broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih u posljednje vrijeme je sveukupno stabilan (EPA)

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza korona virusom u Evropi zbog širenja delta varijante.

Na temelju prognoza za zemlje Evropskog ekonomskog prostora (EEA), agencija sa sjedištem u Štokholmu očekuje da će broj slučajeva u regiji porasti na 662,9 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prvoj sedmici augusta.

Područje EEA obuhvata 27 članica Evropske unije, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Sedmodnevna stopa incidencije iznosila je 89,6 prošlie sedmice, što je posljedica porasta zaraza u prethodne dvije sedmice, pokazuje najnoviji izvještaj ECDC-a o korona virusu.

Širenje delta varijante

Do kraja sedmice bi na području EEA-e moglo biti 144,6 novih zaraza na 100.000 stanovnika, pokazuje izvještaj, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nakon toga bi incidencija naglo porasla na procijenjene vrijednosti od 262,2 i 420,4 pa i na 622,9 idućih sedmica.

“Očekuje se da će se trenutno kontinuirano pogoršanje epidemiološke situacije u mnogim zemljama nastaviti zbog naglog porasta delta varijante”, dodaje se.

Najnoviji porast zaraza zabilježen je među mlađim dobnim grupama.

Broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u posljednje vrijeme je sveukupno stabilan.

Izvor: Agencije

Povezane

Sve četiri vakcine autorizirane u Evropskoj uniji osiguravaju ‘visoku zaštitu’ od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

15 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO