SAD: Za informacije o cyber napadima 10 miliona dolara

Bijela kuća je oformila radnu grupu za koordinaciju napora u zaustavljanju ovih aktivnosti te će pokrenuti web stranicu.

Joe Biden razmatra sve opcije kao odgovor na cyber napade, pa i vojni odgovor (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena ponudit će nagradu od deset miliona dolara za informacije koje vode do identificiranja stranih cyber aktivnosti na čijem udaru je ključna američka infrastruktura.

Bijela kuća je, također, oformila radnu grupu za koordinaciju napora u zaustavljanju ovih aktivnosti te će pokrenuti web stranicu u nastojanju da ponudi javne resurse za suzbijanje prijetnji i izgradnju veće otpornosti na mreži, prenosi AP, pozivajući se na izjavu jednog visokog zvaničnika iz američke administracije.

Još jedna mjera koje je najavljena iz američkog Ministarstva finansija je da će banke i tehnološke kompanije morati preduzeti dodatne napore u oblasti kriptovaluta i borbe protiv pranja novca, kao i u sferi bržeg otkrivanja prihoda od cyber ucjena koje se plaćaju u virtuelnoj valuti, prenosi Tanjug.

Vojni odgovor na cyber napade

Početkom prošlog mjeseca je američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je da neprijatelji Amerike imaju sposobnost da uruše kompletnu energetsku mrežu u SAD-u i potvrdila da su već izvedene hiljade napada na energetski sektor.

Zvaničnici američke administracije najavili su prethodno da će ojačati otpor i povećati pritisak na cyber napadače, bilo da je riječ o kompanijama ili neprijateljima iz inostranstva, upozorivši da predsjednik SAD-a razmatra sve opcije, pa i vojni odgovor.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO