Prokurdski političar vraćen u Parlament Turske

Zastupnik lan opozicione prokurdske Narodne demokratske partije Omer Faruk Gergerlioglu je 6. jula pušten iz zatvora u Ankari, nakon što je tamo proveo tri mjeseca.

Ustavni sud Turske je nedavno presudio da su Omeru Faruku Gergerliogluu prekršena prava (AFP)

Parlament Turske u petak je u svoje redove vratio prokurdskog političara i zagovornika ljudskih prava Omera Faruka Gergerlioglua.

Gergerlioglu je 6. jula pušten iz zatvora visoke sigurnosti u Ankari, nakon što je tamo proveo tri mjeseca od dvije i po godine ukupne kazne zatvora, dobivene zbog promoviranja terorizma, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ustavni sud Turske je početkom jula presudio da su mu tom presudom prekršena prava.

Gergerlioglu je član opozicione prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), kojoj trenutno prijeti potpuna zabrana.

Odluka o njegovom vraćanju u Parlament pročitana je tokom sjednice u tom tijelu.

Pritvorene hiljade članova opozicionog HDP-a

“Hvala Bogu“, napisao je Gergerlioglu tim povodom na svom Twitter profilu, dodavši kako će odmah nastaviti s parlamentarnim dužnostima.

Optužen je ranije ove godine zbog objave iz 2016. godine u kojoj je podijelio vijest koja je sadržavala i izjave Radničke pafrtije Kurfdistana (PKK).

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su je i SAD i Evropska unija.

Turska je proteklih godina pritvorila hiljade članova HDP-a zbog navodne povezanosti s PKK-om, pa i bivšeg potpredsjednika HDP-a Selahattina Demirtasa, jednog od najpoznatijih turskih političara.

Izvor: Agencije