Deseci hiljada Afganistanaca zatražili specijalnu vizu SAD-a

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da broj od oko 20.000 ne uključuje članove porodice koji bi također bili uključeni u postupak.

Afganistanci za koje još nisu završene provjere prošlosti prvo će biti premješteni iz Afganistana u američku vojnu bazu u inozemstvu (EPA)

Otprilike 20.000 državljana Afganistana koji su pomagali SAD-u ili njihovim partnerima u misiji prijavilo se za imigrantsku vizu kojom bi mogli preseliti u SAD.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da ta brojka ne uključuje članove porodice koji bi također bili uključeni u postupak te dodala da je otprilike polovina podnositelja zahtjeva za azil ispunila neophodne papire za pokretanje administrativnog postupka.

Humanitarna uvjetna sloboda

Nakon završetka postupka sigurnosne provjere, kandidati mogu ispunjavati uvjete da dobiju ono što je poznato pod nazivom “humanitarna uvjetna sloboda”, u kojoj bi se veliki dio te grupe mogao premjestiti u vojnu bazu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi imali medicinske preglede.

“Oni za koje još nisu završene provjere prošlosti prvo bi bili premješteni iz Afganistana u američku vojnu bazu u inozemstvu ili u treće zemlje, gdje će biti sigurno smješteni dok se ne završi obrada viza i potom će se moći prebaciti u SAD”, kazala je Psaki.

Iz Bijele kuće su kazali da SAD ne uzima u obzir nijednu treću zemlju u kojoj nije zagarantirana sigurnost aplikanata za azil, niti bilo koju državu koja ne bi osigurala da se prema njima postupa humano tokom postupka.

Očekuje se da će State Department naknadno objaviti više detalja o postupku procesa izdavanja specijalnih viza za Afganistance.

Operacija saveznička utočišta

SAD je nedavno najavio pokretanje Operacije savezničkih utočišta, koja će početi preseljavati zainteresirane i podobne afganistanske državljane i njihove porodice u zadnjoj sedmici jula.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će osigurati da pojedinci koji su pomagali SAD-u, uključujući prevoditelje i tumače i njihove porodice, budu zbrinuti tokom povlačenja SAD-a iz Afganistana, koje bi trebalo biti završeno do kraja augusta.

Više od 95 posto tog procesa je gotovo, saopćila je američka vojska ranije ove sedmice.

Evakuacije su planirane u jeku sve većih udara koje talibanski pokret zadaje na bojnom polju protiv afganistanskih vladinih snaga i u jeku bojazni za održivosti centralne vlade.

Izvor: Agencije