Za ulazak u Sloveniju od danas obavezan COVID certifikat

Osobe koje ne posjeduju COVID certifikat morat će provesti 10 dana u karantinu.

Slovenija, Ljubljana
Zeleni digitalni certifikat Evropske unije i ekvivalentni certifikati trećih zemalja su prihvatljivi (AP)

Za ulazak u Sloveniju od danas važe znatno strožija pravila, što znači da će putnici morati pokazati COVID-19 certifikat bez obzira na to odakle dolaze.

Certifikat podrazumijeva negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o prebolovanoj bolesti.

Zeleni digitalni certifikat Evropske unije i ekvivalentni certifikati trećih zemalja su prihvatljivi, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Slovenija prihvata sedam vakcina

Slovenija prihvata vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, kao i ruski Sputnjik V i kineske vakcine Sinovac i Sinopharm.

Izuzeci od ovih pravila odnose se na putnike u tranzitu i vozače kamiona, vlasnike zemljišta na obje strane granice i osobe koje su u pratnji lica mlađih od 15 godina.

Osobe koje ne posjeduju COVID certifikat morat će provesti 10 dana u karantinu, a stranci bez potvrde i bez prebivališta u Sloveniji moći će ući u zemlju i budu u karantinu jedino ako dokažu da imaju mjesto gde će provesti desetodnevni karantin.

Izvor: Agencije