WHO i Njemačka: Kina treba osigurati podatke o COVID-19

Kina je teoriju da je virus možda ‘pobjegao’ iz laboratorije u Wuhanu nazvala ‘apsurdnom’ i više puta je saopćila da će ‘politizacija’ tog pitanja ometati istrage.

Molimo Kinu da bude transparentna i otvorena i da sarađuje, rekao je čelnik WHO-a (Keystone)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u četvrtak da su istrage o porijeklu pandemije COVID-19 u Kini otežane zbog nedostatka neobrađenih podataka iz prvih dana širenja virusa u toj zemlji, zbog čega je pozvao Peking da bude transparentniji.

“Molimo Kinu da bude transparentna i otvorena i da sarađuje”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dugujemo milionima koji su patili i milionima koji su preminuli da znaju šta se dogodilo”, poručio je Tedros.

Tim koji je predvodio WHO proveo je s kineskim istraživačima četiri sedmice u kineskom gradu Wuhanu i oko njega, navodeći kasnije u zajedničkom izvještaju objavljenom u martu da je virus vjerovatno prešao sa slijepih miševa na ljude preko neke druge životinje.

Programu ‘ACT-Ac celerator’

Rečeno je da se “širenje putem laboratorijskog incidenta smatra krajnje malo vjerovatnim”, ali pojedine zemlje, uključujući SAD i neke naučnike, nisu zadovoljni takvim izvještajem.

Kina je teoriju da je virus možda “pobjegao” iz laboratorije u Wuhanu nazvala “apsurdnom” i više puta je saopćila da će “politizacija” tog pitanja ometati istrage.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn, koji je u četvrtak razgovarao s Tedrosom, takožer je pozvao Kinu da omogući nastavak istraga o porijeklu pandemije COVID-19, navodeći da su potrebne dodatne informacije.

Spahn je najavio donaciju od 260 miliona eura programu WHO-a “ACT-Ac celerator”, čiji je cilj da cijeli svijet, uključujući siromašnije zemlje, primi vakcine i testove na COVID-19.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada