Turska predala Ukrajini dron za ‘obuzdavanje’ Rusije

Prvi bespilotni kompleks ‘Bayraktar TB2’ za ratnu mornaricu isporučen je Ukrajini, u bazi vršimo završna testiranja kompleksa, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Turski udarni dron 'Bayraktar TB2' (EPA)
Turski udarni dron 'Bayraktar TB2' (EPA)

Ratna mornarica Ukrajine dobila je prvi udarni dron “Bayraktar TB2” iz Turske, saopćila je u četvrtak informativna služba Ministarstva odbrane te zemlje.

“Prvi bespilotni kompleks ‘Bayraktar TB2’ za ratnu mornaricu isporučen je Ukrajini. U bazi vršimo završna testiranja kompleksa. Dobit ćemo efikasno osmatranje i pokrivanje obale i voda Crnog i Azovskog mora, kao i mogućnost gađanja nadvodnih i kopnenih objekata protivnika visoko preciznim sredstvima”, navelo je Ministarstvo odbrane na Facebooku, prenosi Tanjug.

Kuleba: Zaštita ukrajinske teritorije

Ranije je informativna služba vodećeg proizvođača turskih dronova, kompanija Baykar, saopćila da je Ukrajina kupila turske udarne dronove “Bayraktar”.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je saopćio da Kijev namjerava koristiti letjelice za “obuzdavanje” Rusije i zaštitu svoje teritorije.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao je da njegova država prodaje Ukrajini dronove i da sporazum nije usmjeren protiv Rusije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO