Sud EU: Kompanije mogu zabraniti nošenje hidžaba na poslu

Opravdanje za zabranu mora odgovarati stvarnoj potrebi poslodavca, odlučio je sud.

Pitanje nošenja hidžaba godinama je predmet polemike u Evropi (EPA)

Kompanije mogu zabraniti zaposlenima muslimanske vjere nošenje marama za glavu na radnom mjestu u određenim okolnostima, odlučio je danas najviši sud Evropske unije povodom tužbi dvije muslimanke iz Njemačke koje su suspendovane s posla nakon što su počele nositi hidžab.

“Zabrana nošenja bilo koje vidljive forme izražavanja političkih, filozofskih ili vjerskih uvjerenja na radnom mjestu može se opravdati potrebom poslodavca da se klijentima predstavi neutralnom slikom ili potrebom da spriječi socijalne sporove”, saopštio je sud, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Međutim, dodaje se dalje, to opravdanje mora da odgovara stvarnoj potrebi poslodavca, a nacionalni sudovi mogu, radi izmirenja prava i interesa koji osporavaju, uzeti u obzir specifičan kontekst svoje zemlje članice EU-a, a naročito povoljnije nacionalne odredbe o zaštiti slobode vjeroispovijesti.

Obje muslimanke, jedna njegovateljica u centru za brigu o djeci s posebnim potrebama u Hamburgu koji vodi jedno dobrotvorno udruženje, a druga blagajnica u lancu drogerija Miller, nisu nosile marame na glavi kada su počele da rade, ali su se na to odlučile nekoliko godina kasnije po povratku s porodiljskog odsustva.

Burne reakcije na presudu

Njihovi poslodavci su im rekli da to nije dozvoljeno i da na posao dođu bez hidžaba ili će biti premještene na drugo radno mjesto ili suspendovane, što se i dogodilo, dodaje Reuters, pozivajući se na sudsku dokumentaciju.

Pitanje nošenja hidžaba, tradicionalne marame u islamskoj kulturi koja se nosi oko glave i ramena, već godinama je predmet polemike širom Evrope oko kojeg postoje oštre podjele u smislu integracije muslimana u društvo.

Sud pravde EU-a iz Luksemburga još 2017. je presudio da kompanije mogu zabraniti osoblju nošenje marama i drugih vidljivih vjerskih simbola pod određenim uslovima, što je u to vrijeme izazvalo burnu reakciju među vjerskim grupama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO