Unija CDU/CSU deset sedmica pred izbore u stabilnom vodstvu

Prema ispitivanjima instituta Forsa, Unija stranaka Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije ima podršku 30 posto ispitanih.

Arminu Laschetu se povećavaju izgledi da postane novi njemački kancelar (EPA)

Nešto više od dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj Unija CDU/CSU je učvrstila vodstvo u ispitivanjima javnog mnijenja, pokazuje ispitivanja instituta Forsa.

Prema ispitivanjima instituta za medijsku kuću RTL/ntv, Unija stranaka Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) uživa podršku 30 posto ispitanih, prenosi Hina.

To je 11 posto više od stranke Zeleni, koja je u jednom trenutku prije nekoliko sedmica vodila ispred Unije.

Laschet sve bliže kancelarskoj funkciji

Trenutni koalicijski partner Unije, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), već je nekoliko sedmica stabilna na 15 posto, a Liberalna partija Njemačke (FDP) je povećala popularnost te ju sada podržava 12 posto ispitanih birača.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) uživa podršku devet posto, a stranka Ljevica sedam posto ispitanih.

Među ispitanicima njih 22 posto se nije moglo odlučiti niti za jednu stranku na izborima za savezni parlament.

I ostala ispitivanja ukazuju na relativno sigurnu pobjedu Unije CDU/CSU, koja u ove izbore ne ulazi s Angelom Merkel kao kandidatkinjom za kancelarsku poziciju, nego s političarem CDU-a Arminom Laschetom.

Optužbe na račun Annalene Baerbock

Angela Merkel je 2019. godine najavila povlačenje iz politike nakon izbora ove godine.

“Laschetu se povećavaju izgledi da postane novi njemački kancelar”, komentirao je direktor instituta Forsa Manfred Guellner.

Pad popularnost Zelenih povezuje se s učestalim optužbama na račun glavne kandidatkinje ove stranke Annalene Baerbock da je plagirala dijelove svoje knjige.

Izvor: Agencije