Hariri podnio ostavku sa pozicije mandatara

Liban prolazi kroz ekonomsku krizu bez presedana, koju je Svjetska banka opisala kao jednu od najtežih u svijetu u 150 godina.

Razvoj dešavanja vjerovatno će gurnuti zemlju u dublji haos i neizvjesnost (EPA)

Mandatar za libanskog premijera Saad Hariri izjavio je u četvrtak da podnosi ostavku, devet mjeseci nakon što ga je Parlament imenovao na tu poziciju, pozivajući se na “ključne razlike” s predsjednikom države.

Današnji razvoj dešavanja vjerovatno će gurnuti zemlju u dublji haos i neizvjesnost.

Liban prolazi kroz ekonomsku krizu bez presedana, koju je Svjetska banka opisala kao jednu od najtežih u svijetu u 150 godina, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Jasno je da se nećemo biti u stanju usaglasiti s predsjednikom”, izjavio je Hariri nakon 20-minutnog sastanka s predsjednikom Michelom Aounom.

‘Pokušaj Haririja u posljednji čas’

Hariri se u srijedu sastao s Aounom nakon višesedmičnog ćorsokaka u obnovljenim naporima na rješavanju političke blokade i nakon kratke posjete Kairu, bliskom savezniku.

Predložio je 24-članu vladu i izjavio je da očekuje odgovor od Aouna do četvrtka.

Pojavili su se izvještaji da je to bio pokušaj Haririja u posljednji čas.

Hariri (51) je podnio ostavku sa položaja u oktobru 2019. godine, pokoravajući se protestima širom zemlje, u kojima su se tražile velike reforme i osuđivala se kompletna politička klasa.

Godinu kasnije ponovo je imenovan na isti položaj od Parlamenta, u jeku pogubne ekonomske krize i nekoliko mjeseci nakon masovne eksplozije u bejrutskoj luci, koja je pogoršala probleme zemlje.

Izvor: Agencije