EMA: Dvije doze vakcine efikasne protiv delta soja

Sve četiri vakcine autorizirane u Evropskoj uniji osiguravaju ‘visoku zaštitu’ od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

'Još je rano da predvidimo potrebu adaptacije vakcine na nove sojeve virusa', kazao je kaže šef strategije vakcinacije u EMA-i, Marco Cavaleri (EPA)

Evropska agencija za lijekove ( EMA) je saopćila u četvrtak da još nema preporuke za primjenu treće doze vakcine te da su sve četiri vakcine protiv COVID-19 odobrene u Evropskoj uniji u preporučenim dozama efikasne protiv delta soja virusa.

Tokom redovne sedmične konferencije za novinare, EMA naglašava da nadgleda mutacije korona virusa i njihov mogući utjecaj na efikasnost vakcina, prenosi Tanjug.

Upozorava se da se veoma zarazni delta soj brzo širi Evropom i svijetom i da je zato važno da se što više građana kompletno vakciniše.

‘U najkraćem preporučenom vremenu’

“Pozvali smo građajne Evrope da se zaštite tako što će primiti preporučene doze. Još je rano da potvrdimo da li bi eventualna treća, takozvana booster, doza bila potrebna i kada, jer još nemamo dovoljno informacija koliko traje zaštita dobijana od vakcina”, kaže šef strategije vakcinacije u EMA-i Marco Cavaleri.

EMA ponavlja da sve četiri vakcine autorizirane u EU osiguravaju “visoku zaštitu” od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

Istovremeno, preporučuje se primjena dvije doze u “najkraćem preporučenom vremenu”.

“Još je rano da predvidimo potrebu adaptacije vakcine na nove sojeve virusa. Radi se na ispitivanju takvih vakcina i EMA je aktivno angažirana s proizvođačima kako bi došli do dovoljno kliničkih podataka za buduće regulatorne korake ako se pokažu kao neophodni”, naglašava Cavaleri.

Evropska agencija za lijekove ponovila je da je došla do zaključka da postoji rijetka, ali moguća vezu slučajeva miokarditisa i perikarditisa s primjenom mRNK vakcina kompanija Pfizer i Moderna.

Veliki broj dezinformacija na internetu

U EMA-i naglašavaju da nastavljaju nadgledati eventualne rizike kod primjene vakcina, ali i upozoravaju na veliki broj dezinformacija na internetu koje služe u aktivakcinalnim kampanjama.

Zbog toga su odlučili na mjesečnom nivou izlaziti s izvještajima o sigurnosti vakcina, koji uključuju sve prijavljene slučajeve mogućih nuspojava, kao i moguće smrtne ishode.

“Važno je razumjeti da su u pitanju samo sumnje da su vakcine utjecale na ove nuspojave. Činjenica da je neko imao medicinski problem ili, nažalost, preminuo poslije vakcinacije ne znači obavezno da je to izazvano samo vakcinom, već nemamo postojećim medicinskim problemom nevezanim za vakcinaciju”, zaključio je Cavaleri.

Izvor: Agencije