Video: Policija suzavcem na demonstrante u Parizu

Neki od kritičara Emmanuela Macrona tvrde da predsjednik diskriminira one koji se nisu željeli vakcinisati.

Deseci francuskih policajaca upotrijebili su suzavac u srijedu kako bi rastjerale učesnike protesta protiv plana predsjednika Emmanuela Macrona da se od narednog mjeseca za ulazak u barove, restorane i kina traži potvrd o vakcinaciji protiv COVID-19 ili negativan PCR test.

Macron je ove sedmice najavio opsežne mjere kako bi suzbio brzi rast novih slučajeva korona virusa, uključujući obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i nova zdravstvena pravila za građane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Protest bez dozvole vlasti

Policija je intervenirala nakon što se više desetaka demonstranata okupilo na bulevaru u centru Pariza bez dozvole vlasti.

Neki od kritičara Macronovog plana, koji predviđa da od augusta tržni centri, kafei i restorani provjeravaju zdravstvene propusnice posjetilaca, tvrde da predsjednik time krši slobode i diskriminira one koji se nisu željeli vakcinisati.

Macron navodi da je vakcina najbolji način da se Francuska vrati na put normalnosti, kao i da on ohrabruje što više ljudi da se vakcinišu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO